• VO101Tom
    Az, hogy mennyi idő alatt ér oda a Maverick, az lényegtelen, ha cserébe a manpad és légvédelmi gépágyúk effektív hatótávján kívül repülsz.

Mit jelent neked az, hogy ideális vagy nem ideális? Lehet, hogy neked nem kényelmes magasabbra menni, de objektíven, csak az adatokat nézve, a BMS-ben a Maverick A és B hatótávja 10 NM, a D változaté 15 NM, a G pedig 20 NM. A repülőgép maximális bólintási szöge indításkor 60 fok, amihez képest még jön a keyhole 15 fokos vertikális limitje. Az összesen 75 fok. Amit nem szoktunk használni mi sem, csak azért mondom, hogy az indítási paraméterek elméleti korlátja mennyire messze van attól, amit te ideálisnak mondasz. A lock távolság nem lesz handoff-olt TGP-vel sem távolabb, és eléggé függ a Maverick verziótól, a környezettől és a célponttól is, hogy mennyire kontrasztos a képen, de nekem rendszeresen van befogás már bőven indítási távolság fölött is (mi főleg D és G verziókat használjuk, ha azokból van raktáron), olyannyira, hogy én rendszeresen indítok kettesével (befogás után váltok stationt, befogom az újabb célt, majd amikor indítási távolságban vannak, akkor két Mavericket gyorsan egymás után indítom is).
    A jelentősen nagyobb repülési magasság az indítási távolságot alig észrevehetően befolyásolja, ha 9 NM távolságból 30 fokos szögben látnám a célt, az kb 33K feet repülési magasságot jelent, és akkor még bele sem számoltam azt, hogy a rakétának siklania kell, amit nyilván hatótávolság növelésére tud fordítani.

@Molni. A TGP-t handoff nélkül is lehet arra használni, hogy célt keress, majd amikor látod a környezetet, és a célt, akkor sokkal könnyebb megtalálni ugyanazt a Maverick keresővel is. De csak ez miatt nem kell lemenni alacsonyra. Sőt, ha a terep egyenetlen, akkor még zavaró is ha lapos szögben látod a célt.