• Borisz80
    Korrigálás: Rosszul írtam az előző hsz-ben a NAVY ász nevét. Duke Cunningham.

"Általánosítás"
    Kinek nem inge, ne vegye magára.
    Amúgy ugyan ez igaz a másik táborra is, akik a MiG-ekbe vannak belepistulva és hajmeresztő dolgokat tudnak vérkomolyan állítani.

"Átlagon felüli veszteségek"
    Én nem arről beszéltem amiről most te.
    Mondok egy másik példát, hátha ez így világosabb lesz:
    Nyugaton azt tartják, hogy pl a MiG-ek csak arra jók hogy felszálljanak és lelőjjék (*** lásd lent) ... vagy ha nem lövik le akkor leesnek maguktól.

Ez a sztereotípia abból adódik, hogy rengeteg látványos MiG / Szuhoj katasztrófákat lehet látni pl youtube-on. A háborúkban meg minden MiG úgy hullik lefelé mint a légy. Hogy miért, ennek több oka van (az egyik oka, mint mondtam, hogy a háború nem a becsületes ütközetekről szól).
    Csak ezt nem veszik figyelembe hogy ugyan úgy a nyugati csodagépek is zuhannak le, pilótahiba, meghibásodás miatt.
    Nyugati konkluzió: A keleti gépek szarok mert maguktól is leesnek, a nyugatiak meg nem.
    Reális konkluzió: Minden gép szar, ha:
    - tapasztalatlan a pilótája
    - hiányos a kiképzése
    - nem úgy használják / vetik be a légierőt ahogy kell, figyelmen kívül hagyják a technika képességeit
    - háborúban fejlettebb, túlerőben lévő ellenféllel kell szembenéznie
    - háborúban hiányoznak a pilóta dolgát segítő, kisegítő egységek (GCI, AWACS, datalink, megfelelő karbantartás hiánya mint pl Allied Force-ban a MiG-29-eknél...(azt hiszem annak idején ide is linkeltem egy riportfilmet ahol a szerb 29-es pilóták számoltak be lelövésük körülményeiről. Nincs benne semmi szépítés, ezért nagyon tanulságos!)...stb)

(***) A mai napig is fentmaradt a következő "bölcs mondás" amit sokan előszeretettel használnak:
    "MiG's were borne to die!" - mondta ezt Maj. Bob Lodge, 3 légigyőzelmes öreg róka. Nos, ezzel a modorral hadakozók csak egy aprócska dolgot felejtenek el (vagy nem tudják)... Bob Lodge meghalt vietnám felett, mert lelőtte egy MiG... no comment.

KÖNYV
    Az EPUB az egy kiterjesztés.
    Csak töltsd le a linkelt Calibre nevezetű olvasóprogit. Azzal megnyitod az olvasnikívánt e-könyvet és olvashatod mint egy pdf-et.
    Szerintem mindenképpen olvasd végig (ha még nem tetted) először a Viper in the storm-ot, mert ez a legjobb vadászpilótás könyv amit valaha olvastam. Aztán meg a Strike Eagle: Flying the F-15E in the Gulf War-t. Gartantálom hogy nem fogsz egyikben sem csalódni! Nagyon megéri időt szakítani rá!

Amúgy az egész eszmefuttatásomat a youtube-os eseten kicsit felpaprikásodva írtam ide illetve a könyvben olvasott dolog miatt (ami kapcsán az élvezet miatt is írtam, mert nagyon tetszett).