• Boconadi
    Nem értem min vitáztok, és ne haragudjatok ha félreértelmeztem, de nekem az animációból ÉS tapasztalatból mondván tisztán látszik, hogy a minimum és maximum állás egyértelműen a gázkar előre és hátrahuzásából adódik. Az utánégetés használatakor a gázkart feltolva felfelé kell kibillenteni, majd tovább tolni (egyébként ha nem durván toljuk előre akkor megakad, de másképp "automatikusan, vagy durván használva" a ferde reteszelés miatt, de kapcsol az utánégetés, mert indirekt így van kialakítva, hogy harci helyzetben extrémen előre tolva kapcsol az utánégetés), majd leállításkor (vagy a tüzelőanyag befecskendezésnek megszüntetésével) a gázkart az idle állásból, magamfelé "kiemelésével" (ami magával szimplán a hátrahúzással nem lehetséges) hátrahúzva történik.

Mindkét esetben egy reteszelés (vagy gomb a reteszelést oldva [MiG-21]) gondoskodik a működtetésről (mivel egyébként az utánégetés mindig is külön része volt a hajtóműnek és gázkarnak), tisztán a hajtóművet csak az alapjárati fordulatszám és a maximális fordulatszám között lehet működtetni. Ettől el kell különíteni az utánégetést, mivel ez a vadászgépek esetében, és ha úgy van a sugárhajtású hajtóműveknek egy külön, teljesen önálló, de közvetett funkció.

A Repvez által belinkelt videón tökéletesen látszódik honnan indul az utánégetés, vagy az idle position aluli (hajtómű alapjárati fordulatszámán aluli) helyzet. A játék ezt úgy szimulálja, hogy a Settings-ben kapunk egy olyan lehetőséget, hogy beállíthatjuk gázkarunkon, hogy melyik állástól kezdve induljon az utánégetés, illetve a külső configban beállíthatjuk az (idle detent) értéket (hogy legyen-e), amin ha túl húzzuk a gázkart lefelé, akkor leáll a hajtómű. Magyarul gyakorlatilag megszüntetjük a tüzelőanyag betáplálást a hajtóműbe.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Én nemtudom Repvez (és ezt ne vedd sértésnek), hogy Te milyen F-16-osban ültél, de én mikor beültem, a gázkar mozgatásával tisztán emlékszem, hogy egy bizonyos értékben lehetett előre tolni, vagy hátra húzni. Ez az alapjárattól a maximális fordulatszámig terjed.
    Az un. maximális fordulatszám után (ezért írtam, hogy gyakorlatban), körülbelül 3-4 centit lehet még tolni a gázkaron megemelve (egyébként dicsértessék, de marha könnyedén) előre.

Meglepően amilyen könnyedén lehet felemelni utánégető állásba a gázkart, annál nehezebb hátrahúzni az alapjárati fordulatszámon kívüli helyzetbe, mivel egy rúgó, és egy hornyos reteszelés gondoskodik róla. (nem véletlen)
    Egyébként ez sem jelent többet 3-4 centinél, gyakorlatban pont ennyire kéne előre tolni hajtómű indításnál.

Egyébként, kövezzetek meg, de nem vagyok benne biztos, a játékban START 2 (ami START 1) helyzetbe kapcsolva (mikor a hajtómű kb 25%-ra pörög), csak az APU-t indítjuk el (legalábbis így lenne reális). Ezután történik a sürített levegős indítás, és egyben ami a gázkar előre tolásával történik, az "elősürítési" időt nyerjük meg. Az indításkor lassan forgó kompresszorok nem tudnak akkora nyomáskülönbséget előállítani az F-16-os esetében (és a kis APU teljesítmény miatt), hogy az égőtérben alapjáraton beinduljon az égés, ezért több tüzelőanyagot befecskendezve történik meg az indítás.
    Teljesen másképp működik egy külső erőforrás által. GONDOLOM ÉN.

Ha hülyeséget írtam, ne haragudjatok. de csak az illuminált állapotra tudom fogni.