• Molnibalage
    Itt a folytatás.

A játkban a SAM és radar hálózat igen érdekesen van modellezve. Először is a SAM radarok univerzálisan kereső és tűzvezető radarok is, mert a kód ennyit tud. Másodszor a BMS4 és az FF-ben is már egy egy radar van battaliononként, mert egy battalionnak csak egy radar slotja van. Ha a radar slotos egység meghal, akkor hiába van más radaros jármű, az soha többet nem kapcsol be. Tehát, ha kinyírod a tűzvezető radart, akkor a más slotban levő keresőradar is elhallgat. Örökre. (Legalábbis a 3D világban.)

Ezen felül a valóságban a HARM-mal a deciméter vagy nagyobb hullámhosszon üzemelő radar nem támadható, mert nem arra tervezték. Jelenleg ezzel sem tud mit kezdeni a Falcon. A dat fájlokban már vannak arra utaló nyomok, hogy a jövőben a hullámsávokat.

Nos, tehát ott vagyunk, hogy csak tűvezető radar van, de az egyben kereső is TE-ben azt látod, hogy a SAM radar szinte csak akkor kapcsol fel, ha már az indítási távolság közelében vagy. Ezt is a dat fájlok határozzák meg, abban annak meghatározva távolságok, hogy mikor mit csinál a radar és elvben reakció idők is. (Amink nekem nem működtek.) A bibi az, hogy ha nincs kereső radar, akkor honnan tudja a tűvezető, hogy mikor kapcsoljon fel? Tehát az MI picit csal. Azért picit, mert hiszen van más radar is a térképen - objektumokhoz tartozó is - de azok adatait gyak. mintha minden instatban megkapná. Tehát mikor nincs felkapcsolva a radar akkor is tudja, hogy mekkora a távolság őközte és közötted, hiszen nem kapcsolja fel radart...

Alacsonyan repülés esetén viszont tényleg eltűnsz. UI-n ez látszik. TE-ben rakj be alacsonyan repülő gépet és ne legyen AWACS. Addig nem látja meg senki, amíg a közelébe nem megy a gép és akkor is legtöbbször csak "ismeretlen" a cél, tehát szín és egy háromszög látszódik. Alacsonyan repülve tényleg el lehet tűnni a GCI elől, és a földháttérben nem látó vadászok is elanyátlanodnak, ha látótávon kívül vagy, akkor elvben azt csinálsz, amit akarsz. FF-ben a MolnyFalconvan alacsonyan repülve simán elrepültem Kínáig (Lihue) úgy, hogy gyak. senki nem tapadt rám. Szétkaptam a repteret és hazafelé már magasabban mentem. No, egyből rámtapadt egy MiG-25. A wingmant leszedte R-40T-vel. Én azonnal mentem a földáttérbe és el is vesztett. Tornadoal 600 csomós sebességel simán megpattantam.

Vissza a HARM-hoz. Az FF alatt a radarok asszem bizony ki-be kapcsolgatták magukat, sajnos a BMS nem ennyire okos. Ezen felül exe szinten van valami pontatlanság és a dat fájlokkal is meghatározható vezérlési ÉS szenzor mérési pontosság is asszem. Legalábbis ezért van az, hogy azonos radar chaff chance esetén az AIM-7M és szovjet rakéták zavarhatósága manőverező célpont esetén más, mert a dat file sensor precision értéke nem azonos. Ez nem biztos, de nekem így tűnik.

Az SARH rakéták esetén a STT radar lock szükéges a rávezetéshez, de ugyanazon rakétát más-más radar is vezérelheti a Falconban. Azoknak viszont eltérő chaff chance értéke is lehet... Viszont nem csak akkor mehet mellé a rakéta, mikor az STT lock megszűnik.

Nem egyszerű dolog a Falcon. A kompromissziumok és az idióta szerkezete ide vezet.