• Molnibalage
    Nos utánanéztem egy-két dolognak. A radarvezérlésű sidewinder most is van. M és P típusból is létezik. Bár az M stéria a 80-as évek végére 90-es évek eljére jellemző, de most is ez a legelterjedtebb és most is elég korszerű. (Persze nem az új X-hez képest.)

A R-73 -ról nem okoskodtam, csak leírtam a korlátait. A maga kategóriáján belül egy jó fegyver, de közel sem egyedülálló. A sidewinder majden ugyanezt tudja, mert bár nem mozog a raketta infrafeje de +/-60 fokban lát előre. Mellesleg a motgatható fejben mechanika van, aminek nagyobb a meghibásodási esélye mint a mozgóalkatrész nélküli nagylátószögű sidewindernak. Mellesleg R-73-ból 3 db kelett Etiópiában egy Mig-29UB lelövéséhez, pedig egy ukrán zsoldos volt a piltóa. Nem lehet a pilóta bénaságára fogni.

Ugyanis egy fegyver értékét nem csak a harcászati jellemzői határoznak meg. Minden ruszki raketta nagy hátránya, hogy nem tárolható évtizedekig és ha csak 8-10 órát is van fennt al levegőben már szervízelni kell.
    A gépekre rakható fegyverkeről meg annyit, hogy csak kazettás bombából van/volt kb. 20 verzió az USA-ban. +hol van a napalm,+ bombák 250-2000 fontosig vannak és miért nem lehet lézervezérlésű bombát tenni a Lock on -ban az A-10-re?
    Arra a gépre (és a F-16-hoz)még a régi szép időkben kb.95-100 fegyvertípus volt rendszeresítve! (ez nem elírás). bgabornak meg annyit, hogy a Szu-25 alaptípusához is vagy 50-féle függesztmény létezik!

Seaweednek pedig üzenem, hogy gondolkodjon egy kicsit mielőtt agresszíven letámadna másokat. A sisakcélós cucokkat azért rendszeresítik, mert hasznosak, de mint leírtam az IR vezérlésnek ez a korlátja. Mit gonodolsz miért nem lehet zárt felhőzetnél LANTIRN és más infravörös célzó segítségével földi célokat támadni? Mert az infravörös fény és suágrzás elnyelődik és szóródik a párás levegőben. (tudod hogy mi az a törésmutató?)Egyébként ezért van az AA-10-nek is IR és radaros verziója is.