LED feszültség
  • Max7
    #35
    Kedves kollegák, nem ide való a totyik mármint a hardware részlegbe, bár mondjuk alaplapi kérdésre lett nyitva, de talán kapok választ a kérdéseimre!

    Mostanában kezdtem el gondolkodni a ledes világításon! Első sorban 230v -ra érdekelne a dolog ugyanis a számítógép felett van egy fali lámpám ami a billt világítja meg, de halogén izzó van most benne. 2db 50W-os volt eddig benne de kicseréltem 25w-osra amiből jelenleg 1db van berakva de mivel így is vakított ezért tekertem köré kürt alakban alufóliát! Tudom hogy a hő miatt ez nem túl jó megoldás és hogy nem lesz hosszú életű a halogén izzóm, de most nem ez a kérdés csak gondoltam felvázolom az alaptörténetet!

    Nézegettem egy oldalon minden féle ledes izzót, ami végülis megéri nekem 1500ft-ért ha tényleg valós az amit hallotam hogy élettartama kétszerese is lehet egy hagyományos energiatakarékos izzónak, mivel a led nem vibrál mint más világító testek ezért nem rontja a szemet, és a fogyasztása is mondjuk 20w helyett csak 2w vagy 0.8w attól függően milyen izzót veszek!

    Hallotam olyat is hogy ha 12v-ról üzemeltetek egy izzót (nyilván ahoz nem a 230v-osat veszem) akkor ott figyelni kell nagyon hogy pontosan 12v-al tápláljam és annyi mA vagy A emmenyit valójában megesz, különben károsodhat a led..... ez tiszta de mi van a 230v-os ledekkel?

    Aztán nem igazán tudok választani meleg fehér és hideg fehér között! Nem tudom mi a különbség a két fehér között!

    Ezek után ott van a "Megvilágítási szög" bár ez érthető számomra :) viszont a "Megvilágítás értéke (lux)" 16-20 közötti érték 110° megvilágítás esetén 25° 100-200 közötti érték van feltüntetve és egy átlagos izzó esetében ez az érték 6-7000 szal nem igazán tudok mihez viszonyítani mert ha a 7000-res értéket veszem a 20-as értékhez akkor a gyertyafény felét tudom elképzelni :)

    Ha ez a világítás beválik a gépnél, akkor alkalmazom az egész lakásban!

    Előre is köszönöm a segítséget!