kapcsolat a halottakkal
  • ZilogR
    #129
    mechanika: persze, épp ez a lényege amit mondani akartam (nem is akarok itt flamewart).

    azt is értem (hisz nap mint nap használom ennek a "végtermékét", a modellalkotást), hogy miért fontos a mintázat-felismerés. az is világos, mi lehetett ennek a szerepe az emberiség és bármilyen élőlény fennmaradásában.

    de azt nem érzem "igaznak", hogy valamit csupán hitkérdésként döntsenek el az emberek: attól, hogy milliók és milliók nem hisznek "paranormális" jelenségekben még nem biztos, hogy nem léteznek. és fordítva is igaz: attól, hogy milliók és milliók hisznek bennük, még nem biztos, hogy léteznek.

    amit tisztán kell látni: a társadalom eléggé elítéli azokat, akik nyíltan merik vállalni az érdeklődésüket ez iránt a terület iránt, ha az adott személy olyan körökben mozog vagy tevékenykedik, ami a "hivatalos" tudományhoz kapcsolható.

    a dolog pikantériája néhány ellenpéldával jól kifigurázható: Eötvös Lóránt, aki éppenséggel a múlt század elején az Akadémia elnöke volt, nem hitt az elektromágneses hullámok létezésében, pedig akkor már működött a rádió - ejnye-bejnye :)

    még ma is van az ELTE-n finnugorisztika tanszék (és sok más helyen is), pedig a finnugor rokonság egyszerűen koholmány volt, hogy egy nemzet öntudatát más, nyugati államok csökkentsék annak érdekében, hogy ne érezzük annyira jól magunkat Európa egyik legjobb helyén. ezt kapja a képére az a népség, aki ezer-ezerötszáz éve még a mostani Spanyolország területén is portyázott és igen erős uralkodói vonalat tudhat maga mögött. ez bizony buzerálhatta a kis sörvirsli népséget, így összeházasítottak minket egy semmilyen kis néppel. pedig a genetikai vizsgálatok is kimutatták a rokonság teljes hiányát. - ejnye-bejnye szintén :)