• Shion
    Alapvetően minden Cartel Market-es cucc Character-re unlock-olódik, amikor use-olod vagy felveszed. Account szintű unlock-ért fizetni kell, 20-400 CC között láttam tárgy és minőség (bronze, silver, gold) szinttől függően.

Én most a Mount unlock-ra költöttem el kb. 10.000 CC-t az elmúlt 1 hónap alatt, 60-120-240-400 CC áron mentek. Az összes állat mount 240 CC, a sima speeder-ek 60 és 120 CC áron mennek, de a Silver minőségű speederek 400 CC-sek. Gold Speeder-t még nem unlock-oltam, így annak nem tudom, mi a költsége.

Az igazság az, hogy ez a Free-to-Play rendszer átka. Ugyanis a F2P játékosok többsége egyáltalán nem fizet a játékért, ebből nem lehet sem a szerver üzemeltetést (áramdíj), szerver karbantartást (alkatrész csere), programozók (fejlesztők, support) munkabér költségét kifizetni. Egy kisebb 20-30 fős csapat esetén is több százezer dolláros költség jön össze havonta. Például ha átlagos 50.000 dollár / év fizetése van 30 programozónak, az havi szinten 125.000 dollár. 15 dolláros játék havi díj esetén is kb. 9000 előfizetés csak munkabérre megy el, a szerverre még nem jutott semmi. Egyszerű gazdaságtan ez. SWTOR esetén pedig nem 1 darab szervert kell üzemeltetni és nem 30 ember fejleszti.

Így a fenti példából hamar kijön, hogy hiába játszik sok F2P játékos, tőlük semmi bevétel nincs. Ergó, a játékot az előfizetős játékosok tartják el, miattuk működik még az egész rendszer. Az előfizetős játékosok egy része (mint én), hajlandó az előfizetésen felül CC-t vásárolni és GTN eladni belőle cuccokat vagy saját célra felhasználni. Ezek után eléggé visszataszítónak érzem a sok F2P játékos panaszkodását, hogy ehhez-meg-ahhoz a játéktartalomhoz ők nem férhetnek hozzá. :(

..................

Mit értesz Grade 9 trainer alatt? Crew Skill trainer? Fleet-en vannak a Crew Skill szekcióban és egy tréner tanítja a Grade 1-től Grade 9-ig az összes receptet. Grade 9-en (500-550 között) nagyon kevés recept van, lehet, hogy emiatt van hiányérzeted.