• oz
    Alapismerettel rendelkező csapatban nem kell healerre guard, csak ha van hülye (sőt, inkább hibának tartom a healert guardolni, de alapvetően egyéni döntés). Amikor annó tankoltam random fp-t, mindig beírtam induláskor, hogy mi a kill order. Gyakorlatilag ez az egyik fő probléma rutintalan dps-nél, ráugranak a legerőssebb mobra (sokszor persze 2 dps két külömböző elitre), így a tanknak kellene összeszedni mindent, de ha a tank ezzel foglalkozik, akkor az elitek lemennek a dps-re, vagy a healert kezdi el minden lőni. Abban az esetben, ha mindenki csinálja a dolgát, a tank tankolja a nagyokat, a dps-ek gyorsan kicsipegetik a kicsiket, akkor a healer alig (vagy egyáltalán nem) kap sebzést (ezért nem kell guard), a dps csak keveset az elején, így könnyű dolga van a healernek, mert csak a tankra kell fókuszálnia. Emiatt inkább az aggróhuszároknak akánlott a guard. Bár normális groupban mindegy :).
    A másik, amit mondasz, a CC ismeretlen fogalom, vagy nem használják, vagy kiütik a cc-zett mobot. Mondjuk én nem szeretem a ninjacc-t, nem lehet számolni vele. Tankként mindig közlöm az elején, hogy ha valamit pajzzsal markolok, akkor arra cc-t kérek. Vagy ha cc-zek, akkor közlöm, hogy a pajzzsal megjelöltet CC-zem. Persze sokszor ez sem számít, pont a tapasztalatlanság miatt a játékosok sokszor nem ismerik az AOE sebzésük határait, vagy azzal sincsenek tisztában, hogy az adott skill területet üt.
    Sajnos sokszor jönnek be DPS gearben és stanceben tankolni (akár shield nélkül), valamint 1-2 heal abilitivel rendelkező DPS gyógyítani, csak hogy hamar bekerüljenek (és még az a jobbik eset, ha ez tudatos, de vannak olyanok, akik ezzel sincsenek tisztában). És azért a HM mód nem ilyen egyszerű.
    És az is probléma szokott lenni, hogy nem vállalja fel előre valaki, hogy még nem járt az adott helyen. Nem bonyolultak a taktikák, de azért néhol vannak (bár visszasírom a nerf hegyek előtti Lost Islandot, az egy pug gyilkos fp volt, most még a Rishi bónusz is alig veszi fel velük a versenyt), és bosszantó, hogy a wipe után kérdésre szól valaki, hogy fogalma sincs, mit kell csinálni.

Egyébként mindig az a - már több évvel ezelőtti - eset jut eszembe (itt is meséltem már biztosan):
    Mandalorian riders, második boss (a 4 bossos), amikor még lehett CC-zni normálon (mondom, régen volt). Jugg tank, operative healer, valami dps, én mara dps. Tank közli, hogy ő üti a warriort, ráugott egyből, és azt elkezdte ütni. A többit megpróbáltam összeszedni, de ez túl sok volt a healernek, wipe. Visszafutva írom a tanknak, tartson aggrót mindenkin, és várja meg a CC-t. Visszakérdezett, hogy miről beszélek, ezeket a szavakat nem ismeri (az előző bosson nem tűnt fel, hogy nem ismeri az alapfogalmakat, ott is ráugrott a bossra, de ott a kutyákkal úgyis a dps foglalkozik). A healerrel elmagyaráztuk, hogy az a cél, hogy mindegyik boss őt üsse. Erre visszaír, hogy akkor meg fog halni. Erre mi elmagyaráztuk a healer szerepét :). Aztán a CC-t is elmagyaráztuk, persze az első pörgőrugással ki is ütötte a cc-zett bosst. De a wipe után tisztáztuk az AOE fogalmát, és a pozicionálást ilyenkor, így utána már nem volt gond.

Magamon is látom, hogy már nincs mindig türelmem magyarázni. Egyrészt nincs mindig rá fogadókészség (pedig nem vagyok egy L2P noob típusú magyarázó), másrészt amikor magas szinten bemegyek - nagy ritkán - egy hm fp-re, akkor gyorsan akarok végezni, általában valami conquest miatt. Ott már magas szintű karakterek vannak, akiktől elvárnám, hogy tudja az alapokat. Inkább kilépek az elején, mintsem hosszú időn keresztül szenvedjek.