Ez így van, rétegjátékok a sandbox MMO-k, de valljuk be őszintén, azok az igazi RPG-k. SWTOR-ban speciel tök felesleges az RP szerver, mert szinte 0 lehetőség van szerepjátszani. Én nem azt mondom, hogy nem jó a mai MMO irányzat, csupán azt, hogy relatíve hamar megunható a korlátozott lehetőségek miatt. SWTOR egy szimpla casual kalandjáték MMO, mintsem szerepjáték. Ezzel nincs is semmi gond (maximum annyi, hogy ~5 hónap után annyira meguntam, hogy azóta elindítani sincs kedvem).
Személy szerint én csak sajnálom, hogy szinte teljesen eltávolodtak a szerepjáték vonaltól, amin eredetileg elindult a stílus anno.
A másik, hogy a fejlesztőknek is sokkal kevesebb dolguk (term. utólag) van egy sandbox MMO-val, hiszen a játékosok mindig eltudják benne foglalni magukat, nem megy a rinya hónapról hónapra, hogy mikor jön új tartalom.
A másik amit hiányolok - többek között SWTOR-ból is - az a hangulat (nem a Star Wars - mondjuk számomra az is kimerül a fénykardokban és a zenében, hanem társadalmi atmoszféra). Régen, SWG-be a játékosok többsége tulajdonképpen a közösség miatt jelentkezett be, a harcok, questek, raid-ek utáni táncesték, órákon át zajló dumapartik a kantinban - a buborékos/képregényes párbeszédrendszer zseniális volt ebből a szempontból -, esküvők, házavatók. Mindenkinek megvolt a saját dolga, buffokat vásárolni kellett az arra szakosodott kasztoktól, volt kismillió szakma, stb. Nem arról szólt, hogy bejelentkezem a játékba, dumálok a guild-emmel, lefutok pár operationt, napi questet és csókolom. Szóval nekem hiányoznak a szociális lehetőségek, amelyekre igenis szükség van egy olyan játékban aminek a célja az, hogy minél több időt elb***ál benne:)