-
A SWAP file az SSD-n miért lassítaná? SSD-nél csak a mem a gyorsabb.
Olvasgattam anno SSD témában, megoszlanak a vélemények, van aki nem teszi rá az SSD-re, van aki igen (Microsoft véleménye szerint az SSD lényeges plusz a SWAP műveletek - kevés nagyobb írás és sok olvasás - szempontjából) van aki meg kikapcsolja. Én W7 alatt kikapcsoltam anno próbaképp, és nem tűnt fel hogy valami rinyálna a hiánya miatt, vagy lassulna a rendszer, most W8-on be van kapcsolva és az SSD-n van.
A winyó (A jelenlegiek mármint, ki tudja mit hoz a jövő, márcsak ha a Gangnam Style be nem előzi a majákat) eleve fizikailag nem tud gyorsabb lenni olvasás és elérés terén mint az SSD, ezért teljesen mindegy, hogy a SWAP file-t hová teszed, attól még a többi adat elérése lassú.
Valamint a "töltőképernyő gyorsulás" csak a látványos része a gyorsabb hozzáférésnek ... Az SWTOR (Szvsz majd minden játék ...) folyamatosan töltöget a háttértárakról, és hiába van gyors proci + VGA, ha egyszerűen nem tud időben betölteni mindent, akkor bizony akadni fog és lassú lesz.
Az SWTOR hivatalos fórumában van egy nagy topik, ami arról szól, melyik böszme adatfile-ből tölti folyamatosan az effekteket és ilyeneket a játék. Ha azt letörlöd, akkor irgatlmatlan gagyi lesz a grafika, de fényéveket gyorsul ... ha SSD-n van az meggyorsítja a játékot, de pl: ez az egyik olyan file, amit szoktak ajánlani, hogy legyen feltöltve Ramdrive-ba, mert látványos sebességtöbbletet lehet vele elérni.
Update: most nézem, már programot is írtak rá :)
SWTOR Unleashed
Ezt érdemes kipróbálni :)
Végszó: Az adatelérési sebesség NEM csak a töltőképernyőt befolyásolja. Memória > SSD > winyó ... ez a sebességbeli sorrend. Ha valaki nem akar SSD-t venni, vagy nem tud, de van minimum 8GB memóriája a gépben, akkor érdemes mindenképp a RAMDRIVE-os megoldásokat kipróbálni. De ezt SSD-vel is meg lehet tenni akkor még gyorsabb lesz (Hisz a maradék adat elérési gyorsabb :))
A 4-8 magos processzorok és a soktízezres VGA-k is azért vannak jelenleg hogy jó pénzért elfedhetőek legyenek a programozási hibák és hiányosságok, valamint a drága és időigényes optimalizálás hiánya (Lásd konzolok.)
Az SSD viszont mindent felgyorsít, és ez még alacsonyabb kategóriás gépeken is látványos különbséget hoz. (Windows indulás, programok indulása és működése.)
Ramdrive vs SSD: A memória jó dolog, de 8GB-nál több jelenleg felesleges (Otthoni felhasználásra persze, meg játékra ...), 16 GB jobb mem árán lehet venni 60-as SSD-t, és bár a memória gyorsabb, a Windowst nem tudod Ramdrive-ba tenni, és ettől kezdve az SSD sokrétűbb.
Valamint SWTOR esetén jó a helyzet, de én most pl: főképp GW2-zök, és ott nem pár nagyobb méretű adatfile van, hanem egy 18GB-os. 32GB mem az drága ... Ennek az árából inkább 120-as SSD ... :)
Prohardveren igen jó leírások és tesztek vannak az SSD-kről, akit ez érdekel, de egy biztos: Én nem mondom azt hogy SSD nélkül egy gép szar, mert ez nem igaz ... de egy komolyabb játékgépben manapság már tényleg vehető alapnak az SSD megléte, hiszen az ára már nem olyan veszélyes, sebességre pedig mérföldeket ver a normál winchesterekre.
32 vs 64 bit: Sajnos qrvára igazad van ... De amíg az emberek az XP támogatás hiánya miatt hisztiznek, addig ne várjunk 64 bites progikat.