• picket
    1-10;324-343

Mi a probléma a játékkal?

Az elvárások
    A HC játékosok fejében él egy tökéletes mmorpg, ami mindent tartalmaz, amit az eddig játszott játékokban szerettek, és még annál is többet. És itt mindenre gondolok, a tetriszből az egymás mellé rakható 2d-s alakzatoktól a többszáz playeres mass pvp-ig. Legyen pve korlátok nélkül, millió raiddel, ismétlődés, farmolás nélkül, legyen pvp ezer és egy warzone-nal, open world genkelés, open world területfoglalás, open world rewardok. Legyen olyan craft rendszer, hogy ihajj, legyen housing, legyen sandbox és themepark, legyen minden. Nem nehéz belátni, hogy ezek az elvárások nem gyökereznek túl mélyen a realitás termékeny talajában. A gond azzal, hogy más területeken csalnak az érzékeinkkel. Bemész a mekibe, kérsz egy bigmac-et, ha nincs kész egy perc alatt, akkor már asztalt borogatsz (persze hogy minden félkész vagy kész volt, mikor nekiálltak összeállítani, afölött nagyvonaluan elsiklunk). Lenne csomó hasonló példa. És ezért azt hisszük, hogy minden egy perc. Miért nem épült még fel az a katedrális, hiszen a márvány már ott van a hegyekben, csak ki kéne fejteni, és már kész is az egész. Ez baromság. Ez nem "megoldja egy diák egy hét alatt". El kéne fogadni, hogy annyit tud amennyit, várni kéne, hogy mi fejlődik majd, és mi kerül bele, és addig élvezni azt, ami megvan. Ennyit tudtak belerakni. Nem azért, mert gyökerek, pézéhes zsidók, naplopók, stb... hanem mert ez egy költséges és időigényes dolog. Nem lehet azt elvárni, hogy legyen benne 20 operation, mert a wow-ban is van, meg 15 wz mert valamelyik másik játékban is van. Decemberben jelent meg, előtte hosszú évekig fejlesztették, és most is folyamatosan dolgoznak rajta. Ez nem két filléres dolog, és nem 5 perc belerakni egy új wz-t. Összehasonlítani egy olyan játékkal, amit tíz év fejlesztés után kiadtak, majd 10 millió előfizetővel 7 évig üzemeltettek, és azt mondani, hogy ott több a raid instance, meg mozgatható a UI elég beszűkült gondolkodásmódra vall. Ami nincs benne, az nincs benne. Ez nem olyan dolog, hogy más kocsijában van fityegő plüss darth vader a visszapillantón, akkor veszünk ide is egyet. Ha valami máshol már megvolt, és úgy érzed ide is kéne, akkor hivatalos fórum, sírás ezerrel, és gyakorlatilag a következő peccsben benne lesz.
    "omg nincs 50-es content". Hja, hogy hetek óta 50-es a karakterem, és még mindig tele van a quest logom és nem jártam operationban vagy flashpointban, nem logoltam be alttal, mégis elvagyok. Biztos bennem van a hiba, hogy folyamatosan találom meg az újabb pve contentet, ami ott van, és a fleeten is arcomba világítanak a questet adó npc-k, akik azon nyafognak, hogy menjek már vissza a bolygójukra, amit már egyszer megmentettem, mert van még ott mit tenni. Kibaszott csőjáték!
    Két hét alatt 50-en voltak egy csomóan, később az is kiderült, hogy a beszélgetéseket jól el is szpészelik, és ezt tapasztaltam játékban is (heroic közben srác kérdezte, hogy mi a francért nem szpészelek, és nem értette, hogy minek hallgatom meg az npc szövegelését). Észre sem veszik, hogy ennek a játéknak ez az erőssége. Adott egy feature, ami élményt nyújthat, hát gyorsan ugorjuk. Aztán csodálkozunk, hogy egy másik rész (amivel közel sem foglalkoztak ennyit) meg nem olyan, ami nekünk tetszene. Aztán szomorkodunk, hogy nincs közösségi élmény, mert meg sem várjuk heroic után a quest leadását, nehogy ki kelljen várni, amíg a másik meghallgatja a dumát meg kiválasztja, hogy mit reagál. Agyrém, komolyan agyrém.

Haters gona hate
    A fórumban igazából nincs kiegyensúlyozott vita. A hangos fujjogástól nem mondhatja el az ember a realáis véleményét, mert ha hibáról beszél, akkor "naugye", ha meg tetszik neki valami, akkor fanboi. Így aztán csak haterek meg fanboi-ok vannak. Ha megemlíted, hogy egyszerre sok játékos egyhelyen gondot okoz a játéknak, ezért akad a pvp meg ezért van agyoninstance-olva, és ezért voltak nagyok a sorok a játék indulásakor, akkor generálsz vele 200 hater hozzászólást, akik nem csak egyetértenek, de felfújják, és még ezer hülyeséggel megtoldják, aminek a konklúziója aztán a "pentium 1-es grafika" szintű hülyeségekben csúcsosodik ki. Egyszerűen én nem értem, hogy miért nem lehet átgondoltan, értelmesen, kiegyensúlyozottan hozzáálni az swtor hibáihoz, és miért nem lehet mellette látni a jó részeket. Kedvencem a Boncmester-szindróma: egyik nap még fanboi és védi a játékot, másik nap már hater, és akármit mondasz game braking az, hogy nem lehet guild ablakból party-ba invelni, és egyébként is egy rakás szar az egész. Nekünk nem kell megindokolnia senkinek sem, hogy miért nem fizet elő, mint ahogy azt sem, hogy miért fizet elő. Ha nem tetszik valami, akkor nem tetszik, az relatív dolog, a te véleményed. Ha nem működik valami, nem tudod elindítani, lefagy, nem megy a quest, nem kapod meg ami jár pvp-ben, az bug, a játék hibája, valós dolog, de ezt sincs értelme ezerszer felhánytorgatni, és ritka mint a fehér holló. Teljesen felesleges milliószor visszajönni és beírni, hogy kevés a pvp. Miriádszor beírhatom, hogy látszott, hogy ez nem egy pvp játék, nem ezen van a hangsúly. Egy pvp játéknál folyamatosan arról beszélnek az előzetesben, hogy hogyan harcoltok egymás ellen, miket kontrolláltok, unlockoltok. Itt mellékesen megemlítették, hogy lesznek warzone-ok. Akinek ebből nem jött le, hogy itt nem fog térdig jedi vagy sith játékosok vérében gázolni, az vagy gyengeelméjű, vagy szelektív a felfogása. Ez a véleményem. Ha ide jössz, és sírsz hogy több pvp kéne, akkor mit gondolok rólad? [A helyes megfejtés benne van a pár mondattal ezelőtt leírtakban.]

Az én konklúzióm, még mindig az, hogy...
    Ez a játék egy jó story based rpg, amiben mellesleg kooperációban játszhatsz a barátaiddal, vagy idegenekkel. Sosem vártam tőle, hogy megváltja a világot, és ez lesz az ultimate game, mert olyan egyszerűen nincs. Megmondták, hogy ez egy wow fénykarddal, csak jóval később kiadva, így kicsit olyan csiszolatlan gyémánt érzése van, ezért gondolhatják sokan, hogy mennyi mindent ki lehetett volna hozni belőle (és ki mondja, hogy már nem lehet?) Nekem visszahozta a vanilla wow érzést, csak nem kell ezer év mire elérem a max szintet, meg van rendesen történet, nem csak nyúlbélgyűjtés. A történet olyan szintű, amit el lehet várni egy mmorpg-től, amibe nyilván nem lehet annyi elágazást rakni, mint egy single player rpg-be. (Pedig sith inquisitort játszottam, aminek állítólag szar a története, tehát még előttem áll 7 sztori, ami jobb ) Hogy csúnya lenne, az nettó hülyeség. Aki egy lightos, casual pve beszélgetős játékra vágyik, amit tolhat coopban a haverokkal, annak való ez a játék, nem a hc pvp arcoknak, akiknek meg kéne egy mars szelet, hogy kizökkentse őket a rinyálós díva állapotból.