-
StarFist #33863 Wall of text On
Az alábbi észrevételeket nem címzem válaszul senkinek, csupán a sáját észrevételeim a játékkal kapcsolatbam.
Nekem eddig az alábbi mmo-s élményeim (jobbak-rosszabbak) voltak:
-Guild wars (4 év), Aion (megjelenésétől napjainkig, kb. 2 év), SWTOR 2 hét (canceleztem, röviden azért mert egy gyk single playerben is végig tolható játékért nem vagyok hajlandó havidíjat fizetni, a PvP contentje pedig, hogy finoman fogalmazzak...sovány).
Itt sokan szidták a pvp beállítottságú embereket, okkal vagy ok nékül. Egy dolgot észre kellene venni, hogy a PvE nem tart ki örökké. Ha végére értem egy játék story módjának, akkor nem maradt más csak a pvp. Ez így volt a GW-ben és az Aion-ban is. Persze lehet, hogy valaki 100 is neki fut egy instának, end game bossnak, de szvsz ez csak egy elenyésző része a játékosoknak. Általában a 30. runt ugyanabban az instában már sűrű ásítozás kísér. Ehhez jön a frusztráció, hogy a moib már megint nem azt dobta, ami nekem kell; azt dobta de más vitte el (hogy dögölne meg), vagy éppen semmi értelmeset nem dobott.
Szóval előbb utóbb nem marad más csak a pvp.
Ha nincs érdemi pvp content, akkor játékosok bizonyos hányada csendben vagy rage quittal rátapos a "Cancel subscription" gombra (ahogy csendben tettem én is). Akik azt hiszik, hogy majd a PvE-sek egyedül eltartják a játékot, szvsz tévednek, mert a PvP-sek és a PvP/PvE-t egyaránt kedvelők egy része is borítani fog. Mivel az EA-t csak a profit érdekli és semmi más (az előfizető nyavajgása csak addig amíg profit realizálható belőle), ha nem lesz elég előfizető, akkor jön a server merge (a költség csökkentés okán)+ a character name conflict (a cél szerveren már van ilyen nevű ppl változtasd meg a karaktered nevét, amivel már azonosultál, sokan ismerik, x hónap munkája fekszik benne stb. -> go to cancel subs.). Ez pedig erős negatív reklám a játéknak.
Ha túl kevés az előfizető akkor vagy "lehunyja két szemét a game" vagy megy f2p-be (ahogy teszi ezt az Aion is). Namost aki már játszott itemshopos game-el, az tudja, hogy mit fog ez jelenteni a pénztárcájára nézve.
Tehát a "Megleszünk PvP-sek nélkül!" hívők szvsz sürgősen gondolják végig mégegyszer a fent leírtakat.
Epic fail a csak két frakciós felállás is. Egyrészt ha ez egy elsősorban PvE game, akkor egyszerűen nincs szükség frakciókra vagy pedig nincs létjogosultsága az online, internetes játéknak. Egy story módot klasszikus módon, egyedül is végig lehet tolni a gép előtt ülve és akkor nincs kényszertíő körülmény a rohanásra, van idő felfedezni a világot.
Ha pedig a game online és open world is, akkor a frakciók már eleve magukkal hozzák a szembenállást és a PvP-t. Mivel ez utóbbiban a az SWTOR elvérzik, vissza lehet ugorni a szöveg elejére.
A játék nem csak a grafikai engine szinten küzd hibákkal (az megbocsátható, javítható), a súlyosabb és szvsz javíthatatlan hiba a játék alap koncepciójában (design) van.