A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • QuippeR
    nah belekezdek, bár tudom, hogy fél óra múlva már bánni fogom, hogy egyáltalán megszólaltam...

először is leszögezek néhány dolgot:
    1) hívő vagyok, és ez nem fog megváltozni egy internetes fórum miatt
    2) ha nem vagy hívő, az nem fog megváltozni egy internetes fórum miatt...

kezdjük a Bibliánál, mert a topik ugye erről szólna. a Biblia alapvetően két részből áll: Ószövetség és Újszövetség. itt leszögezném, hogy a két rész külön történő olvasása esetén egyértelműen _különböző_ istenkép alakul ki az emberben. az Ószövetség a zsidó népről szól, az ő vándorlásaikról és történelmükről. természetesen az egészet úgy írták le, hogy az egy Istennel magyarázták a történéseket.

figyelem, lehet hogy újat mondok: a Bibliát _emberek_ írták. Isteni sugallatra, ez tény (számomra tény, te lehet ezzel nem értesz egyet), de akkor is _emberek_. ez fontos pont, a legtöbb félreértés ott kezdődik, hogy a nem hívők a Bibliára úgy tekintenek, mintha Isten saját kezűleg írta volna. NEM ÍGY TÖRTÉNT!

no akkor lássuk a teremtéstörténetet! a Biblia ugyebár ezzel kezdődik, mindenki ismeri a történetet: hét nap alatt megteremtette Isten a világot, úgy hogy a hetediken megpihent. néha rossz helyről közelítik meg ezt a problémát az evolúcióval meg a hét nappal, úgyhogy segítek egy kérdés felvetésével:
    miért van ez a történet a Bibliában?
    azért mert az embert érdekli, hogy honnan jött, hogy került a világba, miért olyan a világ amilyen.
    mit akarnak mondani a történettel?
    azt, hogy úgy kerültél ide, hogy Isten megteremtett. nem azt akarják megmagyarázni, hogy konkrétan hogyan történt az egész dolog! nem is tudták volna azon a civilizációs szinten ezt megtenni (ahogy egyébként még ma sem tudjuk). viszont Isten jól súgott, úgyhogy az egész hét napos teremtéstörténet egy abban az időben teljesen elfogadható teremtéstörténet volt.

mi a fontos ebben az egész történetben, ami a Biblia kezdetén van?
    nem lesz pontos idézet, ahogy mondom, de két dolog:
    1) a világot Isten teremtette
    2) a világot Isten olyannak teremtette, amilyennek eltervezte (a legtöbb nap történése után ott van a mondat: "És Isten látta, hogy ez jó.")

miért nem írták le a dolgot úgy, ahogy valójában történt?
    a sugallat nem azt jelenti, hogy egy hangot hallassz, ami lediktálja, hogy mit írj. a sugallat azt jelenti: belülről érzed, hogy jó helyen kapisgálsz. ha jól tudom ez a történet valamikor a Kr. e. 2. évezredben született, bár ebben nem vagyok biztos. egy akkori embernek ha Isten azt sugallta volna, hogy ősrobbanás volt, és a világegyetem tágul, meg evolúció volt és a többi, akkor az valószínű rövid úton megőszült volna, és a diliház akkori megfelelőjébe került volna, hiszen azt sem tudta mik azok a bolygók, az űr, a gének.

na megvárom milyen kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban.

(azt azért leszögezném, hogy nem vagyok az egyház hivatalos képviselője, szóval az általam elmondottakat ne az érseken kérjétek számon, mert még hülyének néz...)