5328
A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
#101 nem, a szövet kell kiverni a kezükből/lábukból .DD -
#100 értem. ha tud6nám ki volt az előző kettő..? -
#99 És egyébként az Antikrisztusokat meg fordított keresztre kell feszíteni? -
#98 már nincs, de volt -
#97 mér, van 2.? :PPPPPPPPP
-
flashX #96 Nostradamus szerint lassan eljön a harmadik antikrisztus.
Meglátuk lesz-e megnyilatkozás. -
flashX #95 Igen létezése bizonyított csak tettei nem.
Anélkül semmit se ér. -
#94 áhh mind1...
-
flashX #93 Purgatórium nem egyenlő a pokollal. -
flashX #92 Nem hinni kel, ráhivatkozni.
-Miért halt meg a bátyád?
-Súlyos szívelégtalenség.
-Isten utjai ugyebár kifürkészhetetlenek.
hogyne..... -
#91 "az egesz egy masok altal kitalalt "kerettortenet" es az idok alatt ugy alakitjak ahogy akarjak"
ez nem tény, ez olyasmi, amiben te hiszel. innentől erről vitatkozni hitvita, és nincs túl sok értelme.
"es azota is foltozgatjak. :)"
te így hiszed, nem tudom bebizonyítani az ellenkezőjét -> hitvita
"Nemvolt. :D"
te így hiszed, nem tudom bebizonyítani az ellenkezőjét -> hitvita -
#90 Ajánlom mindenkinek az Ádám apánk és gyermekei című könyvet, mely igen érdekes szemszögből világítja meg a Bibliát. (A négerek szemszögéből) -
_Vegeta_ #89 Remenytelen a tenykedesem. :)
#78: Pontosan mit hagyjunk ? CSak tenyeket mondtam.
#83: Ha nem ismered fel h mar alapveto problemak vannak a jezus storyval akkor nem segithetek. Egyebkent tartsd magad az allaspontodhoz, tiszteletben tartom, de azert gondolkodj el rajta es ovasgasd at a nágy bibliat, hogy hogyisvanez.
#86:
"most őszintén, ez a bibliai részlet kb a Kr.e. 2. évezredben keletkezett."
- es azota is foltozgatjak. :)
"(ha egyáltalán volt első emberpár...)"
Nemvolt. :D
Es kain es abel utan kigyött? Verfertozes fuuj. :)) -
#88 Nem. Az Erő velünk van! -
#87 Én nem Istenben hiszek, hanem egy emberi értelemmel felfoghatatlan, mindenben ott lévő és mindent irányító erőben. Az erőnek nem Isten a neve és nem mindig számunkra jól mozgatja az erőket. Nem létezik ennyi véletlen az életünkben, olyan mintha előre meg lenne írva minden és aztán az erő végigvinne a már megírt utunkun. Érdekes. Ez is egy a Bibliához hasonlatosan megfoghatatlan gondolatmenet.
Én pl arra vagyok kíváncsi, hogy Jézus óta miért nem volt isteni megnyilatkozás, mint a Bibliában annyiszor? Elég lett volna az 1. vh-ban kinyilatkoztatnia, hogy "emberek fejezzétek ezt be, mert különben elpustítalak titeket". Nyilván ezek után nem lett volna 2.vh, népírtás, vietnámi háború, minden gazdag segítené a szegény afrikaiakat, nem lenne terror-,atomháború-, biológiai fegyver-veszély.
Ez így túl egyszerű lenne? -
#86 most őszintén, ez a bibliai részlet kb a Kr.e. 2. évezredben keletkezett. akkor már legaláb 8-10 ezer éve létezett emberi civilizáció. szerinted emlékezett valaki az első emberpár és a fiaik nevére? (ha egyáltalán volt első emberpár...)
a teremtéstörténeteknél nem érdemes abból kiindulni, hogy ez valóban így történt. Ádám és Éva története arról szól, hogy az ember vétkezik, ezért nem élhet a Paradicsomban, Káin és Ábel története pedig a viszálykodásról, testvérháborúról. szerintem... -
#85 De akkor ezzel most megdöntötted a "szaporodáselméletemet" :=(
akkor hogyan ment Káin másik városba? Kihez? Kik voltak és honnan, ha csak addig éltek? -
#84 az emberek élethosszáról annyit, hogy szerintem mindig ilyen max nyolcvan-hatvan évet éltek, sőt az ókorban inkább a negyven körüliek lehettek az öregemberek.
a nagyon hosszú élet szerintem egy szimbólum arra, hogy Istenhez közel álltak ezek az emberek. gondolom gyerekkorodban hallottál utoljára ezekről a dolgokról, amikor még nem tartják fontosnak a hitoktatók kiemelni az egész dolog szimbolikusságát (ezzel egyébként nem értek egyet).
Káin feleségével kapcsolatban asszem igazad van, egész egyszerűen a zsidó társadalom patriarchális berendezkedésű volt, így nem tartották fontosnak a nők megemlítését, amíg nem volt szerepük a történetben. egyébként pedig meglepődnék, ha találnátok az országban 100-200 embernél többet, aki szerint valóban pontosan így történt a dolog (az Ádám-Éva történetre gondolok), és nem hisz az evolúcióban (ezeknek is nagy része valószínűleg 70 év feletti). -
Takezó #83 "#54 Takezó: Hat teis marhasagokat beszelsz? Hol bizonyitott neked. Kezdjuk azzal h abban az idoben nem keresztre feszitettek hanem T alakra az embereket a romaiak. PONT. Nincstovabb innentol az egesz egy nagy marhasag. :)" --> Nem hiszem, hogy marhaságokat beszélnék, tartom magam ahhoz, hogy Jézus létezett, és keresztre (tök mind1, hogy keresztre, v. T alakra) feszítették... ez bizonyított. -
Jézust szedik le a keresztről. Mire ő:
-A lábammal kezdjétek! -
#81 EZ A JÉZUS PROVOKÁL ENGEM!
– Felbosszankodom, s ő azt mondja: bocsáss meg!
– Félek, s ő így szól: légy bátor!
– Kételkedem, s ő azt mondja: bízzál!
– Zavart vagyok, s ő így biztat: légy nyugodt!
– Egyedüllétet keresek, s ezt mondja: jőjj s kövess engem!
– Nagy terveket szövök de ő azt mondja: add fel azokat!
– Vagyont gyüjtök, erre ő: osszad szét!
– Biztonságra vágyom, s ő így szól: ezt ne várd tőlem!
– Élni szeretnék, de ő: add oda életedet!
– Úgy vélem, jó vagyok, mire ő: ez nem elég neked!
– A főnököt játszanám, ám ő azt mondja: próbálj meg szolgálni!
– Parancsolni szeretnék, s ő ezt mondja nekem: engedelmeskedj!
– Szeretnék mindent megérteni, de ő így szól: higgy!
– Világos tényeket akarok? Ő példázatokban beszél nekem.
– Költői szépségeket várok el tőle, ő pedig mindennapi valósággal szembesít.
– Nyugalmat áhítok, ő meg azt akarja, hogy nyugtalan legyek.
– Erőszakkal török célom elérésére, ő meg örökösen békéről beszél.
– Kardot ragadok, ha kell, ő rámszól: tedd a hüvelyébe azt!
– Bosszút lihegek, ő meg ezt követeli: tartsd oda a másik arcodat is!
– Békéről szólok, ő meg azért jött, hogy háborúságot hozzon közénk!
– Szeretném elsimítani a dolgokat, ő meg azt mondja, hogy tüzet szeretne hozni a földre!
– Nőni szeretnék, ő meg így szól: légy gyermek!
– Elbújnék legszívesebben, s ő azt mondja: világíts!
– Az első hely kellene mindig nekem, de szerinte üljek az utolsóra!
– Szeretném, hogy lássanak! De szerinte a csendes kamrában kell titkon imádkoznom!
Nem értem ezt a Jézust! Állandóan bosszant engem.
Sok más tanítványával együtt kedvem lenne más Messiást keresni, olyat, akivel szót értenék és nem követelne tőlem annyit.
De hát én is úgy járok, mint Péter:
Nem ismerek mást, akinél az örök élet igéje lenne. Hát mégis csak mellette maradok!
Padre Zezinho (Brazilia)
-
#80 én nem kérdeznék, hanem inkább a folytatást várnám.
De a folytatásban szívesen olvasnám azokat a dolgokat amiket eddig írtam, hogy jól hallottam-e, vagy teljesen másképp van-e.
Én köszönöm, hogy írtál! -
#79 igen, egész pontosan a buddhistákban. reinkarnációnak hívják.
ha nagyon gonosz vagy, akkor következő életedben valami féreg leszel, azt hiszem legalábbis így működik. -
#78 nem értek egyet, de ez már hitvita, nem Biblia értelmezés, úgyhogy inkább hagyjuk -
#77 nah belekezdek, bár tudom, hogy fél óra múlva már bánni fogom, hogy egyáltalán megszólaltam...
először is leszögezek néhány dolgot:
1) hívő vagyok, és ez nem fog megváltozni egy internetes fórum miatt
2) ha nem vagy hívő, az nem fog megváltozni egy internetes fórum miatt...
kezdjük a Bibliánál, mert a topik ugye erről szólna. a Biblia alapvetően két részből áll: Ószövetség és Újszövetség. itt leszögezném, hogy a két rész külön történő olvasása esetén egyértelműen _különböző_ istenkép alakul ki az emberben. az Ószövetség a zsidó népről szól, az ő vándorlásaikról és történelmükről. természetesen az egészet úgy írták le, hogy az egy Istennel magyarázták a történéseket.
figyelem, lehet hogy újat mondok: a Bibliát _emberek_ írták. Isteni sugallatra, ez tény (számomra tény, te lehet ezzel nem értesz egyet), de akkor is _emberek_. ez fontos pont, a legtöbb félreértés ott kezdődik, hogy a nem hívők a Bibliára úgy tekintenek, mintha Isten saját kezűleg írta volna. NEM ÍGY TÖRTÉNT!
no akkor lássuk a teremtéstörténetet! a Biblia ugyebár ezzel kezdődik, mindenki ismeri a történetet: hét nap alatt megteremtette Isten a világot, úgy hogy a hetediken megpihent. néha rossz helyről közelítik meg ezt a problémát az evolúcióval meg a hét nappal, úgyhogy segítek egy kérdés felvetésével:
miért van ez a történet a Bibliában?
azért mert az embert érdekli, hogy honnan jött, hogy került a világba, miért olyan a világ amilyen.
mit akarnak mondani a történettel?
azt, hogy úgy kerültél ide, hogy Isten megteremtett. nem azt akarják megmagyarázni, hogy konkrétan hogyan történt az egész dolog! nem is tudták volna azon a civilizációs szinten ezt megtenni (ahogy egyébként még ma sem tudjuk). viszont Isten jól súgott, úgyhogy az egész hét napos teremtéstörténet egy abban az időben teljesen elfogadható teremtéstörténet volt.
mi a fontos ebben az egész történetben, ami a Biblia kezdetén van?
nem lesz pontos idézet, ahogy mondom, de két dolog:
1) a világot Isten teremtette
2) a világot Isten olyannak teremtette, amilyennek eltervezte (a legtöbb nap történése után ott van a mondat: "És Isten látta, hogy ez jó.")
miért nem írták le a dolgot úgy, ahogy valójában történt?
a sugallat nem azt jelenti, hogy egy hangot hallassz, ami lediktálja, hogy mit írj. a sugallat azt jelenti: belülről érzed, hogy jó helyen kapisgálsz. ha jól tudom ez a történet valamikor a Kr. e. 2. évezredben született, bár ebben nem vagyok biztos. egy akkori embernek ha Isten azt sugallta volna, hogy ősrobbanás volt, és a világegyetem tágul, meg evolúció volt és a többi, akkor az valószínű rövid úton megőszült volna, és a diliház akkori megfelelőjébe került volna, hiszen azt sem tudta mik azok a bolygók, az űr, a gének.
na megvárom milyen kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban.
(azt azért leszögezném, hogy nem vagyok az egyház hivatalos képviselője, szóval az általam elmondottakat ne az érseken kérjétek számon, mert még hülyének néz...) -
#76 Volt, akiben felmerült a gondolat:
"lehet, hogy a földi élet egy másik világ pokla?" -
_Vegeta_ #75 Azthiszem qqrvara felreertettel baratom. :>
Nem letezik se menny se pokol, megin baromsagokrol beszelsz latod. :)
En pedig nem szoktam hinni ugy semminek, megmagyarazhato dolgokban gondolkodom.
#44: De figyejjémá ujra badarsagokat hordassz osszevissza es nagyon nem vagy kepben.. Hogy má mondjak is vmit, csak nezd meg a hivoket, vannak minden "csoportbol".
#54 Takezó: Hat teis marhasagokat beszelsz? Hol bizonyitott neked. Kezdjuk azzal h abban az idoben nem keresztre feszitettek hanem T alakra az embereket a romaiak. PONT. Nincstovabb innentol az egesz egy nagy marhasag. :)
#49: Az univerzum bigbanggal jott letre, es ez egy ismetlodo folyamat. Nem iranyithatja semmi, a termeszeten kivul ami mellesleg az en istenem. :)
#50: Teljesen jogos!
Szentem ez a vita a bibliarol teljesen felesleges, az egesz egy masok altal kitalalt "kerettortenet" es az idok alatt ugy alakitjak ahogy akarjak. Nagyon szep tortenet amugy az egesz es jo is lenne, de alapveto hiba naluk (keresztenyseg), hogy hazugsagokra alapozzak a hituket. :))
-
#74 Vagy a feketelyukaknál/ban található a mennyország, vagy a többi bolygó az élettel, vagy a pokol, vagy az angyalok, vagy.. bármi amit nem kell nekünk még látni. -
#73 Fekete lyukak ott vannak ahol 0-val osztott :) -
#72 MibQl gondolod, hogy csak a Földet teremtette??
Talán azért vannak, mert másoknak is kellett adjon valamit. Amúgy még 99 bolygó van a mi galaxisunkban állítólag, ahová életet teremtett. De erre ne tQlem kérj miérteket, mert a Bibliát sem ismerem és vallásos sem vagyok, DE ezekre nem vagyok büszke :( -
#71 És természetesen a csillagokat kizárólag azért teremtette, hogy a Földet világítsák... akkor miért vannak olyan csillagok, amelyek nem láthatóak a Földről? Mi a helyzet a fekete lyukakkal? Miért vannak más csillagrendszerek? Más galaxisok? -
#70 A napok a 24 óra nem létezett régen, és nem létezik Isten fogalomtárában. A "nap" szónak szimbolikus jelentése van, amit SZAKASZKÉNT kell felfogni és az egyes szakaszok lehettek akár több ezer év is. Nem 24 órás nap alatt termetette a Földet. -
#69 vagy ha isten nem "földi" évben számolt..?
Igen? És a matematikát nem az ember találta ki? -
#68 értem, szal minden nap megadott 1 paramétert:) és hagyta a dolgokat gördülni tovább
vágom, oks -
#67 figyi, ha isten halhatatlan akkor lehetséges hogy élete során elveszett az "időérzéke"..
vagy ha isten nem "földi" évben számolt..?
ja, hogy akkor olyan nem is volt..?
most mi emberek ezt a mértékegységet használjuk, hogy a régi időkből származó dolgokat "bemérjünk"
1év = 365 nap ,mivel annyi idő alatt kerüli meg a föld a napot..
-
Takezó #66 nyah, az a szimbólum, tehát valójában nem 6 nap volt, hanem x millió év, ő csak a szabályokat teremtette meg... tehát az evolúció már magában műdködött -
#65 Magyrul 2 nap alatt zajlott le az evolúció ma is tartó rendkívül lassú, évmilliókig tartó folymata? -
#64 1. napon lett a világosság. Mivel az égitestek csak a 4. Napon váltak láthatóvá, ez nyilván másfajta világosság volt.
2. napon lett a levegőég, és Isten elválasztotta a mennybolt feletti vizeket (felhők) a mennybolt alatti vizektől (a földön lévő vizek).
3. napon elválasztotta Isten a földön lévő vizeket a szárazföldtől. Megteremtette a tengereket, tavakat, folyókat és a szárazföldet. Ez utóbbin füvet, bokrokat és fákat sarjasztott az ő nemük szerint.
- 4. napon megteremtette Isten a napot, holdat és csillagokat (a világító testeket).
- Az 5. napon benépesítette Isten a vizeket halakkal és a levegőeget madarakkal.
- A 6. napon megteremtette Isten a szárazföldi állatokat az ő nemük szerint, és megteremtette az embert. Az ember a teremtés koronája.
- A 7. napon Isten megpihent.
nah látjátok?? 4-6. napig = evolúció -
#63 jah igaz, főleg hogyha azt nézed hogy isten xy nap alatt teremtette meg a földet. az állatok utáni napon megteremtette az embert(?)
már nememléxem, de ez télleg logice:)
-
#62 Én a Bibliában sehol sem találtam a dinoszaurusok több százmillió évig tartó uralmát...