A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • PhantomAss
    látom veled érdemes beszélgetni, ezt tényleg komolyan gondolom :)
    (én egyébként baptista vagyok)
    szóval néhány válasz amire kapásból tudom, a többire utána kell nézzek (bocsánat én sem vagyok mindent tudó, és sajnos senki sem az. Nem is akarok úgy feltűnni mint aki mindent tud)

-vannak akik szó szerint veszik a Bibliát és vannak akik nem. Én azon a nézeten vagyok hogy nem lehet mindent szó szerint venni, ilyen pl. a teremtés története. Szerintem pl. a 6 nap 6 korszakot jelöl. De erről megint csak nagyon sok elmélet született, röviden ennyit erről
    (ha szó szerint vennénk akkor oda jutnánk mint Ussher püspök a középkorban, ő kiszámította a Bibliai nemzetségtáblázatok alapján hogy a Fölt 4004 éve teremtetett, és ha összeadom a nemzetségtáblázatokat akkor valóban ez jön ki. Csakhogy a Biblia nem tudományos könyv, ezt gyakran elfelejtik).
    -a kereszténység Jézusról szól nem a keresztről. Ahogy írtad volt keresztre feszítés már jóval Jézus előtt is, ez egy ismert és kegyetlen kivégzési módszer volt. Kereszténység viszont (tehát Jézus tanítására épülő vallás ) nem is lehetett addig amíg Jézus el nem jött.
    -volt monoteista vallás Jézus előtt, de nem ez volt az általános. pl egyes feltételezések szerint Mózes Egyiptomban került kapcsolatba a monoteizmussal (napisten kultusza) és abból alakult ki az istenképe.
    -Jézusról 4 evangélista beszél (van több is de azok apokrifek, stb). maradjunk a Bibliánál. Éli, Éli..ahogy te mondod azt jelenti hogy "én Istenem, miért hagytál el engem?" Ezt közvetlenül akkor mondta Jézus mielőtt meghalt. Tehát valóban elhagyta Isten és engedte hogy meghaljon. A teológiákon ez Jézus 7 utolsó megszólalásaként szokták tanítani. Igazából erre is vannak magyarázatok hogy egyik miért írta ezt, a másik azt, kb. ugyanaz a különbség ami miatt pl. Jézus nemzetségtáblázatai sem egyeznek meg az egyes evangéliumokban, mégis mindegyik pontos.
    (Lukács pl nem volt tanítvány, ő egy orvos volt aki később írta le az evangéliumát, Jézus halála után. Egy zsidónk a zsidó "dolgok" voltak fontosak és abból a szemszögből írt, egy pogánynak mások, stb. A négy evangéliumi író ezért 4 különböző szemszögből szemléli Jézust)
    -János az antikrisztus lelkéről beszél, amit előtte is ír, vagyis aki nem hisz Jézusban mint Isten fiában. Tehát Jézus feltámadása után már megadatott a lehetőség hogy felismerjék őt mint Krisztust, mivel minden a megváltóról szóló próféciát beteljesített. De aki ezt továbbra sem vallotta, János azokat azonosítja így. A jelenések könyve szerint pedig (amit szintén János írt a végső időkről) az antikrisztus Jézus 2. eljövetele előtt fog megjelenni, olyan lesz mint Jézus, csodákat tesz, de a sátánnak a lelkével, tehát meg fogja téveszteni az embereket. És valóban, az antikrisztus lelke már a világban van (de ő maga még nem, illetve ki tudja? Lehet hogy az utolsó időket éljük?)