A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
gogandmagog #4227 Nem tudok ám magamból kivetkőzni, úgy látszik rossz helyre kopogtattam, mert egy eltévedt filozófustanonc lehetek én, abból is a kötekedőbbik fajtából :)
Egy teológusnak sokkal könnyebb dolga van, mit egy filozófusnak. Míg egyik elutasítja a "cogito ergo sum" karteziánus elvét, és a lelki szegények boldogságáról beszél a híveknek (persze saját maga jól képzett), mert akkor gyűlik a gyülekezet, ha nem kérdez, csak elfogad,
addig a másik eretnek, mert Arisztotelész bölcseletét veszi alapul, mely szerint a hitetlenkedés a bölcsesség forrása. Erre pedig Tertullianus: "a bölcsesség az eretnekség szülőanyja".
Akkor feltenném a nem filozófiai kérdéseket:
*A Bibliát szó szerint kell venni, avagy nem, és csak képekben, átvitt értelemben kell értelmezni a szövegeket? Esetleg vannak ide is, oda is tartozó részek benne? Na persze abban a vallásban mozogva, amelynek teológusa Te magad is vagy.
*Volt-e kereszténység Jézus előtt? (a keresztre feszítés már 500 évvel Jézus előtt ismert módszer. A törzsi társadalmakban kettõs célt szolgált, egyrészt eltávolították a közösségbõl a vétkezõt, másrészt engesztelõ áldozatként ajánlották az istenség(ek)nek.)
*Volt-e monoteista vallás Jézus előtt?
*Az nem vitás, hogy az ószövetségben vannak ellentmondások. De az újszövetség ellentmondásai hogyan magyarázhatók, gondolok itt...
csak példaként Jézus a kereszten, s valamit mond. Ki úgy hallotta, azt mondja Eli, eli! Lama sabaktáni! (Eloi, eloi! Lamma sabaktáni!)Én Istenem, én Istenem! Miért hagyál el engemet!
János másként írja le: "Elvégeztetett!"
Lukács megint másképp: "Atyám, a te kezedbe teszem le lelkemet!"
A tömegből pedig (azok ténylegesen ott voltak) többen úgy hallották, "Illyést hívja ez..."
Nos akkor szó szerint, vagy ahogy Jézus mondja a tanítványoknak valahol: Nektek részleteiben, másoknak csak példázatokban. Tehát nekünk, neked, elvont, alig értelmezhető módon adta tudtunkra a tanításokat, nem beszélve a fenti "elhallások" okozta értelmezési nehézségektől.
Kell hát gondolkodni rajta, s a teológusnak sem kell a sorok közötti területet üresnek látni...
Szerintem egy jó teológus filozófus is, ha az egyháznak ez nem is igazán tetsző, s emiatt számos paptól idő előtt megváltak (legalábbis a pápai állam).
Ugyanakkor vessük össze Rómát a Magyar Apostoli Királysággal. Mellérendelt szerepkört töltött be Magyarország, nem volt soha alárendeltje a pápának. A magyar király egyenrangú vallási vezető a pápával. Sőt: Népek Krisztusa, Magyarország! hangzik a fohász.
Ezért nem lehetett visszaállítani a Szent Koronát, az Őt megillető helyre, státusba, pedig sokunk vágya teljesülne. EZÉRT érdemes imádkozni! S ezért én is megteszem. Hittel.