A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
ezen vitatkoznék, mert ez pont nem az az eset, hogy vakon megbízol valakiben és utánaugrasz
ha gyerek vagy, és pl a a szüleidben bízol akkor igen
felnőttként viszont el kellene tudnod dönteni hogy elhiszed-e amit Jézus mondott vagy nem?
én elhiszem, és úgy döntöttem hogy BÍZOM benne (de ez kb. 10 évembe került)
számos könyv jelent meg egyébként, amegy pszichológiai szempontokból vizsgálja Jézus személyét, mert gyakorlatilag leszűkíthetjük arra, hogy ő vagy igazat mondott, vagy hazudott (tudott róla vagy nem), vagy skizofrén volt
nos a pszichológiai kutatások szerint (amint már mondtam a leg ateistább tudományok egyike) Jézus valóban Isten fia volt, ha az életét és a cselekedeteit vesszük alapul
egyébként Jézus élete az egyik legjobban dokumentált a történelem folyamán, pl. Flavius római történetíró is ír róla, stb, tehát nem úgy kell felfogni hogy volt vki aki állítólag csodákat tett 2000éve azt meghalt. Ennél ez sokkal jobban bizonyított tény, nem is vitatkozik erről senki. Egyedül azon megy a vita hogy feltámadt-e.
Jézus ember volt, de nem emberként született (mármint nem emberi apától). Ezért nem volt benne bűn, és soha nem is vétkezett. Ha te azt mondod hogy honnan tudom, azt mondom onnan hogy a Biblia mondja, és megint zsákutcában vagyunk, mert nem akarok erről vitatkozni. Számomra az Újszövetség igaz, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét. Ez még senkinek sem sikerült, a tudománynak sem.
Nem akarok olyan dolgokon vitatkozni (Jézus ember volt, régen volt tán igaz sem volt, stb.) amiknek nincs semmilyen tudományosan bizonyított alapja. Ezt a csontot a tudósok már rég lerágták, a régészet, stb bebizonyította hogy Jézus élt és a tettei valószínűleg megtörténtek úgy ahogy azok le vannak írva.
"Jézus korában rajta kívül más próféták is voltak, mégis többnyire csak róla hallunk. De ha sorra vesszük, előtte is, utána is, úgy ötszáz évente jelentek meg Jézushoz hasonló karakterek a Földön, akik szintén prófétai képességekkel rendelkeztek, és hirdették az Istent. Még azt is mondhatnám, meg is váltották az emberiséget, de mindig csak visszamenőleges hatállyal."
Ez így teljesen rossz megfogalmazás. Jézus nem volt próféta, soha nem is állította magáról. Az iszlám tartja őt prófétának. A prófétaság teljesen más, de erről megint nem akarok vitatkozni, számos könyv született a prófétákról. Ők Isten szavát közvetítették a népnek, röviden ennyi. Sosem változtattak semmit az emberiségen. Jézus születése előtt kb. 4-500 évvel élt az utolsó próféta. De még egyszer mondom Jézus nem volt az.
A Biblia sehol sem írja hogy az Antikrisztus közöttünk él. Jézus 2. eljövetel előtt fog megjelenni, és bizonyos jelek kísérik majd.
Az időt hogy ez mikor lesz senki sem tudja, de a jelekből majd következtetni lehet rá. Arról hogy néhány szekta (Jehova tanúi pl) sportot űz ebből megint csak nem a Biblia vagy Jézus tehet.
"A világ végét várjuk tétlenül (hogy ne vétkezzünk), mert erre neveltek minket."
Engem biztos nem, és nem is várom. Elég rossz ha valakit arra nevelnek hogy ne vétkezzen, mert ezzel csak frusztrációt okoz. Megint egy csúsztatás...
"No látod, lehetne ezt(kereszténységet) olyan módon is propagálni, hogy a hívőket ne a félelem, hanem a szeretet töltse el."
Ez így is van amióta Krisztus feltámadt, a valódi hívőket a szeretet vezérli, csak állandóan a katolicizmussal keveritek a hívőséget. A kettőnek sajnos nincs sok köze egymáshoz, pedig kellene hogy legyen.
"ezért nincs megtartó ereje ennek a vallásnak, s ahogy egyre tanultabbak, egyre önérzetesebbek lesznek az emberek úgy fordulnak el ettől a létidegen dogmától más dogmák felé."
De van megtartó ereje, csk megint mondom, hogy nem így kellene csinálni. Ez nem keresztény hit hanem csak egy vallás amiről beszélsz, a kettő nem ugyanaz. Azt hiszem Te még nem találkoztál igazi hívőkkel. Ha találkoztál volna akkor nem írnál ilyeneket.
"Más vallások is megadják nekik a halál utáni élet esélyét, ahol a szenvedések nem ennyire kifejezettek, részletezettek, ha mégis vétkeznének."
Ha mégis vétkeznének? Ne menjünk bele megint, elmondtam hogy a kereszténység sem erre épül, Isten nagyon jól tudja hogy vétkezni fogsz, mert bűnös vagy. De nem kell szenvedned emiatt, Ő sem akarja hogy szenvedj. Ha te akarod és így gondolod, az más tészta.
"Hát ha Isten nem adott választ valamire, akkor az a kérdés nincs is?
Amire pedig van válasz, az úgy jó, ahogyan van? Mégha túlhaladott is? (mint az "egyetlen teremtett világ a Föld" elmélete?)"
Én nem ezt mondtam! Én azt mondtam hogy nem akarok olyan dolgokról filozofálni amelyekről nem tudunk semmit, mert Isten nem mondott semmit!
Ez nem ugyanaz hogy befogod a szemed és a füled hogy ne láss!
Ha te akarsz akkor filozofálj rajta, csak engem hagyj ki belőle pls, mert amíg semmi sem támasztja alá addig csak egy feltevés marad, mint ezer másik. De amíg a Bibliát sem tudod úgy értelmezni ahogy kell addig felesleges más elméleteket is gyártani...
(persze most majd kapom az ívet hogy én honnan tudom hogyan kell a Bibliát értelmezni, de erre had mondjam azt hogy mégis csak én vagyok a teológus, és talán kicsivel több rálátásom van az összefüggésekre, és nem csak teológiai szempontokból. Mint mondtam nem akarok olyan dolgokon vitatkozni amiről senki más a világon nem vitázik)
Ez egyáltalán nem kikerülő manőver, hanem az alap dolgok rendbe tétele.
Sajnos nincs arra hely és idő hogy ilyesmikről vitázzunk, egyszerűen azt kérem hogy ha lehet fogadd el azt hogy sok dologban tévedsz, és nem azért mert én azt mondom, hanem mert a tudomány azt mondja (nem a teológia).
Bocsánat hogy ilyen hosszú hsz-t írtam, csak látom hogy Te elolvasod amit írok és látom azt is hogy egyáltalán nem vagy egy elvakult fanatikus, aki csak a saját igazát hangoztatja. Remélem sikerült valamit tisztázni, bár nagyon-nagyon sokat kellene erről beszélni hogy az alapoktól végigmenjünk az egészen, mert sajnos az emberek fejében az igazi biblikus hit keveredik a katolicizmussal, és ez nagyon rossz. Ezt kellene először rendbe rakni, bár ezer év félremagyarázásait sajnos nehéz egy fórumban pár mondatban korrigálni.
Ha kérdésed van vagy hozzászólsz írj nyugodtan, csak pls. a filozofálgatást hagyjuk ki belőle, mert azzal nem jutunk előbbre!
Van -e más teremtett Föld? Miért ne lehetne? DE nem érdekel!
Köszönöm!