A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • forrai
    A tudat az én "definiciómban:
    "Észlelés, döntés, cselekvés"...
    Ezt egyébként valakinél olvastam: nem az én találmányom, de elfogadom, persze lehetnek kiegészítői...
    Azonban ez csak az "egyszerű tudat", amellyel tudatos világunk, azaz Isten minden teremtménye rendelkezik: legyen az tárgy, vagy gondolat.
    A "3" szám pld. észleli, hogy osztani akarják két felé? És dönt, hogy nem hagyja magát, csak a testén keresztül!
    Azt, hogy a hármas szám tudathordozói a mi agyunk, vagy három hidrogén atom, számára teljesen mindegy.

A tudat ilyen jellegű általánosságát nevezném kompatibilitásának, amely Isten minden teremtménye, tudatos világunk minden fizikai és elvont "egyede" között fenáll.

ÉSZLEL, DÖNT, és CSELEKSZIK...! ("s utána több is jön talán"?)

EMLÉKEZIK, ÉRTÉKEL, és TERVEZ...! ("s utána több is jön talán"?): ez viszont már a saját definicióm a teremteni, alkotni képes, összetett tudatra, amely minden egyszerű tudatot (a maga szintjén) összetart, és igazgat. Ennek az összetett tudatnak megismerhetetlenül nagy, és megismerhetően középszerű megnyilvánulásai is vannak, sőt: kell, hogy legyenek!
    És pont az a lényeg, hogy "kell, hogy legyenek!"
    Mert nélkülük csak káosz van, vagy lehetne.
    Ami NEM JÓ!
    A tudat szerveződése magasabb szintre viszont: JÓ.
    Legalább is úgy tűnik.
    - A részecskékből az atomok
    - Az atomokból molekulák
    - Molekulákból sejtek
    - Sejtekből "élő" (multiplikálódó) szervezetek
    - Szervekből: emberek
    - Emberekből: emberközösség...

Mindezt az összetett tudat idézi elő azzal, hogy az egyszerű tudatot összefogja, és irányítja.
    Ezt a tudatot nevezi szerintem a Biblia "Jónak -Gonosznak tudásaként.
    Azonban az, hogy valaki összetett, alkotó tudatú, jelentheti, hogy tud alkotni jót, de gonoszat is!
    Lám a Biblia azt mondja: Isten mindent jól alkotott (első kötet (fejezet, 2 oldal).
    Ám az embernek (Káinnak) azt mondja:
    "Hiszen hogyha jól tselekendel, emelt fővel járhatsz! Ha ..."
    Vagyis az Ember alkothat jót, és rosszat is. Amiről az Ószövetség szól. Így az a renesánsz művészeti filozófia", amikor Isten nyujtja ki a kezét a transzcedens világból, azt súgallja: mindent Istent csinál, mindenéárt Ő felel! Ember nem tehet ellene semmit!
    Leonardo nem így gondolkodott. Az Utolsó Vacsora központi perspektivája, amely Jézus jobb szemén át vezet a világosság felé, azt sugallja: hogy oda az Ember bejuthasson, azt csak emelkedett lélekkel teheti!
    Vagyis hogy az Embernek törkednie kell arra, hogy jót tegyen.
    Nos: ezzel a filozófiájával nem is tudott többé munkához jutni, és ha jutott is, azt is elvették tőle. Vagy kigúnyolták, ahogy Michelangelo a "Cascinai csata" című groteszkjének vázlatán, őt is, meg az Utolsó Vacsoráját is.
    Végül essáék szó az "Újszövetségtől, amely szerintem a két teremtő-alkotó szövetsége egy harmadik, az emberénél nagyobb, és Istenhez közelibb tudati szint létrehozására: ami az Emberközösség.
    Ami 2000 éve foggant, és nemrég meg is született már!

De mi ezt honnan tudhatnánk? Hiszen minden tudományunk abból eredezik, hogy mindenért Isten felel, magunk meg semmiért?
    És a fizikában is a töltést a részecskének tulajdonítjuk, holott az tőle független, tudati jellegű.