A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • remark #3886
    Nem összefüggő történet az alábbi, mindössze reakciók az egyes felvetéseidre. Nem is feltétlen tükrözik az én álláspontomat, mindössze annyit akarok bemutatni, hogy az egyes elképzelések nem feltétlen ütik egymást.

Mindenki más fogalmak mentén gondolkodik. Ha zavar a lélek személyhez (avagy: egyedhez) kötöttsége, akkor hagy el ezt a kritériumot, az eredmény nem lesz lényegesen eltérő.
    Ha a saját elgondolásod áll hozzád közelebb, miszerint minden tudattal rendelkezik, egy hidrogénatom is, úgy is jó. Akkor gondold azt, hogy a DNS tartalmazza azt a tervrajzot, mely a sok kis apró tudat tengerből egy összetettebb, az részektől eltérő tudattal rendelkező egyed kialakulását eredményezi.
    Az egyed tudatának viszonyulása a részek tudatához lehet olyan, mint az én viszonyulásom a lélekhez. Így nem feltétlen beszélünk másról. A közös pont az lehet, hogy mindkét esetben valami minket meghaladó (rajtunk túlmutató, a mi öntudatunktól elválasztható) dolog létezéséről beszélünk.

A hidrogénatom tudata (~lélek) a te öntudatra ébredésed előtt és után is létezik, és kölcsönhatásban vagytok egymással. Mondhatod-e így azt, hogy örökéletű vagy?

Vagy nézheted úgy is, hogy minden tudat az isteni tudat része, annak egy konkrét feladattal megbízott részegysége. Te megismételhetetlen vagy, hisz nem is cél az, hogy megismételjenek, mert a te feladatod a tiéd. De feladatod ellátásával a veled kapcsolatban álló más tudatmorzsák - avagy a teljes egészt szerintem jelentő Isteni tudat "hasznára" válsz, a küldetésed eredményét ezeknek átadva "te" tovább élsz. Formát váltasz, de tovább élsz. (Az, hogy "te" kizárólag az öntudatra ébredésed eredménye, és csak addig értelmezhető, míg ebben a formában élsz.)

Valamint ne dinókban gondolkodj, ha abban nem tudsz vagy akarsz. A lélek nem feltétlen kötődik a Földhöz, a földi egyedekhez. Nincs is feltétlen úgy szétdarabolva, és nem feltétlen képeznek elszeparált egységeket.