A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
-
remark #3851 Nem teljesen így értettem, de közel vagyunk! :-)
A menny és a pokol nem egy hely, AHOL a lelkek újjászületnek, hanem az újjászületés folyamatának szimbólumai. Tehát nem egy helyet, hanem egy folyamatot jelöl.
Például: Ismerünk Szent Péteres vicceket, igaz? X.Y. meghal, felkerül a mennybe Szent Péter elé stb. Na én egy olyan "viccre" gondoltam, hogy X.Y. felkerül a mennybe Szent Péter elé, aki eldönti, hogy az adott személy (lélek) a parancsolatok szerint élt-e (az univerzum törvényszerűségeinek megfelelően megtanulta-e a megtanulandót). Ha Szent Péter úgy látja, hogy az adott személynek (léleknek) van még mit tanulnia, akkor leveti a mennyből (kötelezi arra, hogy újjászülessen, hogy "tanulmányait" folytathassa).
Ennek a "levetésnek" vagy "visszavetésnek" a folyamata az újjászületés, tehát mikor a lélek elé állított kihívások folytatódnak, úgymond az adott személy nehézségekkel, kihívásokkal teli élete folytatódik. Ez egyfajta pokolra szállás, mert a mennybéli "mindentudás" állapotához képest (kialszik a nem-tudás tüze) a földi kínszenvedések (tanulás, fejlődés folyamata) pokolbéli tortúrának tűnhetnek.
Mikor viszont Szent Péter úgy ítéli meg, hogy az adott személy a parancsolatok szerint élt (a lélek megtanult mindent amit meg kellett tanulnia), Szent Péter nem veti pokolra az adott személyt (az újjászületés kényszere eltűnik), és az adott személy a mennyben maradhat (vagyis az adott lélek választhat: újjászületik-e azzal a céllal, hogy más lelkek földi küzdelmeit segítse, vagy a "mennyben" (~nirvánában) marad).