A Biblia és a keresztény vallás értelmezése, gyere be ha van kérdésed, és válaszolj a feltttekre, ha szeretnél.
  • SRobert
    Akkor jelentem ki, h valakinek kevés a tudása, ha kevesebb, mint az enyém. :D
    (Eddig 15 évem van benne ebben a témában és még mindig k*rva keveset tudok.)

Furcsa lenne az én érveléseimet vallási vitákkal összehasonlítani, hisz nem azon az alapon vitázom. Sosem mondtam, h bármelyik vallásnak igaza lenne. Ugyanúgy idézek Jézustól, mint Buddhától, vagy Krisnától.
    Pont azt mondom, hogy mindenki hitét tiszteletben kell tartani.

Sosem mondtam senkinek, h ne vitatkozzon egy vallás tanításaival. De tartsa tiszteletben az abban hívőket, ha egyébiránt nem okoznak kárt. Ne kavarjuk össze a vallásokat. Mindegyikből lehet elfogadni, lehet több vallás tanaival azonosulni. Lehet még abban is olyan, amivel nem értünk egyet. De nem az a megoldás, h belemagyarázzuk a saját szemléletünket, vagy összemossuk a határokat, hanem egyszerűen nem hisszük el, amit nem értünk igaznak. Ennyi.

Ha én valamit kijelentek, általában alá is támasztom érvekkel. Nagyon ritkán tisztelnek meg azzal, h érvekkel válaszolnak, vagy szállnak vitába.

Valótlant állítani tudható dolgokról:
    Kifejtettem azt, h általában a kritizálók nagy része (nem tudatosan) leragadt a XIX. század érveinél. Vég nélkül lehet hallani az így az egyház, úgy az egyházazást. Halvány derengés sincs a teológián belül a kritikai bibliaelemzésről, vagy a mitológiátlanító törekvésekről.

Ahogy máshol egy fórumozó társam megfogalmazta: az emberek gondolkodása felettébb egyszerű. A kéményseprő kormos, a teológus vallásos.

A valláskutatás ma már sokkal kevésbé szubjektív, mint volt akár 50 évvel ezelőtt. Kiástak többszáz pergament, papiruszt, kőtáblát, stb-t ami alapján sokkal cizelláltabb lett sokminden. A vallások kialakulásáról is sokkal többet lehet tudni, egyrészt a komoly kutatómunkáknak, másrészt a ma is fellelhető "primitív" kultúrák tanulmányozásának köszönhetően.

Ennek ellenére olvasás helyett sokan még mindig a papok-hatalom-uralkodás-kontroll tévképzetnél tartanak.
    És nem, nem azt mondom, h nem használták arra, de ez egy más működés eredménye, nem a vallás kilakulásának sajátja. Nem lehet a mai gondolkodással ítélkezni sem az ókor, sem a középkor emberének felfogása felett, hiszen alapjaiban volt más. Archaikus gondolkodásúak voltak és feltehetően a kollektíva tudatuk jóval erősebb volt az individualizmusuknál.

De mindegy... Sok lesz a jóból. :)

Az aláírásom meg Salamontól származik. A prédikátor könyvét elolvasva érthetővé válik. :)