• Garfield
    #726
    OFF:

    Korántsem volt gyásznap az egész világon abban az értelemben, hogy az arra illetékes közjogi méltóság nemzeti gyásznapot rendel el az országban az ilyenkor szokásos külsőségekkel együtt (nálunk ilyesmik: félárbócra eresztett nemzeti lobogó, fekete zászló a közhivatalokon, de nem munkaszüneti nap). Hogy az emberek hogyan élték meg, az más kérdés. Ez utóbbit nézve tényleg szinte mindenütt gyászoltak, de a hivatalos nemzeti gyásznapot korántsem rendelték el olyan hűű, de sok országban.

    Hogy mást ne mondjak, északi szomszédunknál, Szlovákiában sem volt (most derült ki náluk, hogy nincs egészen tisztázva, kinek is a joga nemzeti gyásznapot elrendelni), de az egyik legkatolikusabb európai országban, Írországban sem volt gyásznap. (Ha a Gugliban rákeresel a megfelelő szavakra, pont az ezzel kapcsolatos írországi vitáról dob ki egy rakat linket.)

    Magyarországon eddig gyásznapot a speciálisan magyar vonatkozású tragédiák kapcsán rendeltek el, pl. móri mészárlás, stájerországi buszbaleset, Antall József halála. Nemzetközi tragédiáknál - pl. WTC lerombolása, cunami - fel sem merült még csak a lehetősége sem.
    Szóval nálunk eléggé kilóg a sorból. Ráadásul az Alkotmányban rögzített állam-egyház szétválasztás is csavar egyet a helyzeten.