• shabba
    Talán azért erről a kettőről írnak jellemzően mert a hazai piacon ez két legdominánsabb szolgáltató, ketten együtt kiteszik a hazai szélessávú piac 60-70%-át. Ha ezeknél markáns változások történnek akkor azt előbb utóbbi kihat a kicsikre és azok is lépni kényszerülnek mert ha nem teszik könnyen lemaradhatnak. Fordítva ez már nem igaz egy kis cég nem fogja megváltani a világot és tetteinek nem lesz hatása a nagyokra.

Gondolj arra hogy a sávszél növelési hullámot is a két nagy indította el a kisebbek pedig próbálják felvenni velük a lépést több kevesebb sikerrel. Pl. az általad említett TVN is nemrég vezette be a korlátlan csomagjait mert idáig csak korlátosak voltak és lám ezek csomagok sebességei teljesen megegyeznek a fatáv ADSL csomagjaival és ez nem a véletlen műve. A kicsiknek jobban idomulnia kell a nagyokhoz ha életben akarnak maradni, fordítva ez már nincs így.

Pl. én egy picsa kis szolgáltatónál vagyok előfizető aki csak egy lakótelepnyi területen szolgáltat. 2.5 éve amikor indultak határozatlan idejű szerződés mellett az 512/512kbps-es netet br. 7500-ért adták, 6250Ft-os belépési díjjal, fix IP-vel. Ez akkor remek ajánlat volt hisz akkoriban nem voltak a jelenlegi ADSL csomagok, a legnagyobb lakossági csomag 384/64kbps-es volt 12900-ért 2 év rabság mellett. Most februárban ezek is sávszélt emeltek fatáv sokadik emelésének hatására most 2/2mbps-es netet adnak br. 8241Ft-ért. És van 5/5mbps-es csomag is 13+fáért. Viszont ez egy lokális ajánlat, ettől fatáv nem fog a szívéhez kapni hogy hoppán kiszorítanak a piacról ezért az egész ország területén én is ennyire emelek, ilyen áron. Sőt nem is versenyzik egymással a két cég mivel a lakótelepen a mai napig nincs ADSL.