MTI

Kovács Kálmán 25 eurós internetelőfizetést szeretne

A távközlés és informatika területén terén az elmúlt két évben Magyarországon bővült az infrastruktúra és csökkent a tarifa, ez elsősorban a kialakuló versenynek köszönhető, jelentette ki Kovács Kálmán a Networkshop 2005 című konferencián, csütörtökön Szegeden.


Kovács Kálmán
"A mobil hangszolgáltatás tarifája 2002 óta 44 százalékkal csökkent, a vezetékes hangszolgáltatás tarifája ez idő alatt reálértékben 3,8 százalékkal csökkent" - mondta az informatikai és hírközlési miniszter. "A vezető internetszolgáltatók szélessávú elérésének díja 2002 júniusa és 2005 februárja között átlagosan 40 százalékkal csökkent" - közölte a politikus.

"A legkorszerűbb technológiák területén, mint a mobilkommunikáció és a szélessávú internetelérés jelentős a tarifa csökkenése, a vezetékes telefon és a betárcsázós internet esetében a csökkenés kicsi volt, a kábeltelevíziós szolgáltatások terén a díjak pedig növekedtek" - tudatta Kovács Kálmán. Hozzátette: a postai szolgáltatások területén az árak erőteljes növekedése volt megfigyelhető. "A szélessávú internet és a mobilszolgáltatás területén komoly a verseny, a többi területen nincs verseny" - mondta a politikus.

A miniszter szerint a kábelszolgáltatás területén is versenyhelyzetet kell teremteni, ezt célozza az a törvénymódosítás, mely a jelenlegi piackorlátozást csökkentené. "Előbb-utóbb tudomásul kell venni, hogy a postaszolgáltatást lehet piaci formában üzemeltetni, lehet versenyhelyzetet teremteni" - hangsúlyozta az informatikai tárca vezetője. "Az eMagyarország programban foglalt kormányzati cél, hogy minden második lakos internetezzen. Ehhez bővíteni kell a közösségi internet hozzáférés lehetőségeit és el kell érni azt, hogy minden negyedik háztartásban legyen internet - "közölte Kovács Kálmán.

"A szélessávú internet további elterjedéséhez a tarifáknak kell csökkennie, 2006 végére havi 25 eurós előfizetői díjat tartaná kívánatosnak a miniszter. A visegrádi országok között hazánk az internet penetrációt tekintve messze az utolsó, ugyanakkor Magyarországon magasabb a szélessávú internet előfizetők száma mint a másik három országban együtt" - tudatta a miniszter. Kovács Kálmán szerint az új technológia hazánkban gyorsabban terjed mint a környező országokban, mivel a korábbi lemaradások miatt ez jelenti sok esetben ez jelenti az internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robeast #68
    Sejtettem, hogy valami sunyi dolog ez, ezért is gondoltam rákérdezek, hátha van itt valakinek olyan. Köszi az infot.
  • Yossarian #67
    az a 10 megabites axelero micronet egy kiszabott nagy kamu. Nekem ez van. Ezt a 10Mbitet csak a géped és fejállomás között kell produkálniuk, de még ezt sem tudják produkálni. 1,5 Mbit/s-nél nagyobbat még nem mértem. A net felé viszont szépen bekorlátozzák 400/100 Kbit/s-ra és a pofánkba röhögnek amikor reklamálunk, mondván _MAXIMUM_ 10 megabitet vállaltak és azt be is tartják. (magyarán, csak akkor szegnék meg a szerződést, ha valami csoda folytán ennél magasabb sávszélt adnának :) Egyébként meg hulladék a micro. Ingadozó pingek, csúcsidőben akár 2000-3000-es, mindennapos a 10-20% packet loss. Majd 10K forintba fáj, ezért a pénzért pedig könnyen lehet jobbat is találni...
  • awender #66
    Éljen Könyves Kovács Kálmán!
  • TeszteloPontHu #65
    Persze, de kevesebb emberhez kevesebb eszköz is kell, kisebb sávszélt kell bérelni, kevesebb ügyfélszolgálatos, szervizes ember kell stb. Plusz ott a nyugati béreket is ki kell garázdálkodni.
  • valamit #64
    nyugi, eszembe se jutott, hogy ott mindenkinek 8 Mb lenne ;) még akár példákkal is alá támaszthatnám, hogy mennyire nem...

    a francia leírást köszönöm: az a jó a netbe, hogy így péntek este fél nyolc fele is tanul az ember ;)
  • [HUN]PAStheLoD #63
    Lehetne jobban is , lehetne olcsóbban is .. elvileg ezért van ott a minisztériumban mindenki, hogy ezeket a dolgokat országos szinten megszervezzék... de mivel közvetlenül ők parancsolni nem tudnak, se szolgáltatni , sok hasznuk nincsen..

    Van aki olcsóbb , és akár lassabb netet akar , van aki ugyan ezért a pénzért gyorsabbat.. statisztikailag mind ugyan azt akarják, mert ár/teljesítmény arány javulását.. de gyakorlatilag mégse. Ha technológiailag nézzük, nem sok különbség van a szükséges szolgáltatói eszközök között 5 megabit alatt, csak mondjuk egy adott fejállomás/központ több háztartást tud ellátni, ha kevesebb sávszélt ad a szolgáltató.. a drágább neten persze jóval többet keres az ISP, mert a költségek nem nőnek annyival, mint amenyivel a bevétel, lévén a plusz pár fejállomás/központ beszerelése busásan megtérül az akár 2x-es 3x-os havidíjon.. ebből látszik hogy a pénzre mennek, meg az is tisztán látszik, hogy pocsék marketingesek, adhatnának 5megabites csomagot is és 200Kbiteset is, technikailag mind kivitelezhető, és a 200-as kerülhetne sac/kb 2K HUF-ba , az 5 megabit meg legyen 15 K HUF , szerintem ezek fair árak, és ha van választék , ha van olcsóbb , nemhiszem, hogy akik most a havi 10-eset fizetik, átmenének a legolcsóbba, esetleg pár ezerrel olcsóbb csomagra váltanának, de ha így is ki tudja fizetni , ez után is ki fogja tudni, csak elégedett(ebb) lesz a nagyobb sávszél miatt..
    és még a korláttal is egyet értenék, ha tényleg csúcsra járatnánk a BIX-et... de ez pedig egyértelműen látszik, hogy nem így van...
  • shabba #62
    Talán azért erről a kettőről írnak jellemzően mert a hazai piacon ez két legdominánsabb szolgáltató, ketten együtt kiteszik a hazai szélessávú piac 60-70%-át. Ha ezeknél markáns változások történnek akkor azt előbb utóbbi kihat a kicsikre és azok is lépni kényszerülnek mert ha nem teszik könnyen lemaradhatnak. Fordítva ez már nem igaz egy kis cég nem fogja megváltani a világot és tetteinek nem lesz hatása a nagyokra.

    Gondolj arra hogy a sávszél növelési hullámot is a két nagy indította el a kisebbek pedig próbálják felvenni velük a lépést több kevesebb sikerrel. Pl. az általad említett TVN is nemrég vezette be a korlátlan csomagjait mert idáig csak korlátosak voltak és lám ezek csomagok sebességei teljesen megegyeznek a fatáv ADSL csomagjaival és ez nem a véletlen műve. A kicsiknek jobban idomulnia kell a nagyokhoz ha életben akarnak maradni, fordítva ez már nincs így.

    Pl. én egy picsa kis szolgáltatónál vagyok előfizető aki csak egy lakótelepnyi területen szolgáltat. 2.5 éve amikor indultak határozatlan idejű szerződés mellett az 512/512kbps-es netet br. 7500-ért adták, 6250Ft-os belépési díjjal, fix IP-vel. Ez akkor remek ajánlat volt hisz akkoriban nem voltak a jelenlegi ADSL csomagok, a legnagyobb lakossági csomag 384/64kbps-es volt 12900-ért 2 év rabság mellett. Most februárban ezek is sávszélt emeltek fatáv sokadik emelésének hatására most 2/2mbps-es netet adnak br. 8241Ft-ért. És van 5/5mbps-es csomag is 13+fáért. Viszont ez egy lokális ajánlat, ettől fatáv nem fog a szívéhez kapni hogy hoppán kiszorítanak a piacról ezért az egész ország területén én is ennyire emelek, ilyen áron. Sőt nem is versenyzik egymással a két cég mivel a lakótelepen a mai napig nincs ADSL.
  • nagykispeter #61
    Nem kezd már rég az
  • shabba #60
    Nehogy azt hidd hogy ami a jox cikkben szerepel az franciáknál olyan általános hogy mindenki számára elérhető. Valaki írta korábban hogy ez az EU, nos a helyes az lenne ez az EU krémje. És az EU tagországok lakosságának 98-99%-á ugyanúgy nyálcsorgatva tekint ezen adatokra mint ahogy mi. Nem szabad azt hinni hogy odaát kolbászból van a kerítés. A cikkhez kapcsolódó fórum elejére anno beírtam pár EU-s ország árait, érdemes azt is figyelembe venni:
    http://www.jox.hu/forum/tema.php?f=1&id=20&from=40

    Franciáknál a legnagyobb internetszolgáltató a Wanadoo, nekik van a France Telecom által országos lefedettségük. De az igazán nagysebességű csomagok ott is jellezmeőn a nagyvárosok privilégiuma és lassan válnak mindefelé elérhetővé. A kis feltörekvő alternatívok hálózata viszont nem éri el a 10%-os lefedettséget és jellemzően a nagyvárosok frekventált részeire koncentrálnak ami a legjobb profit termelő közeg, a kevésbé vonzó területekre nem fordítanak ekkora figyelmet.

    A Wanadoo árai pedig így néznek ki:
    512/128: 25,90€
    1024/128: 29,90€
    2048/128: 34,90€
    max 8Mega/256: 39,90€ (az hogy ebből a gyakorlatban mennyit sikerül kihozni az a telefonközponttól való távolságtól függ)

    És az alternatívok 15 euros 8mbps-es dömping árai mellett is életképes a Wanadoo, sőt tavaly nagyobb növekedést produkált mint azok, köszönhetően a kiterjedtebb elérhetőségének. Szóval még franciáknál is ezen az áron tökéletesen eladható az ADSL nem mentek csődbe és nem is csökentettek azonnal 15 eurora csak azért mert alternatív cégek ezzel a módszerrel próbálnak piacot szerezni. Az átlag csomagok pedig ott is az 512 és 1024-es előfizetések, nem mindenki 8mbps-en repeszt ahogy arról errefelé sokan fantáziálnak.

    ADSL2+os szolgáltatásnak még ennél is kisebb az elérhetősége mint telefonközpontokra lebontva mind azok vonzáskörzetét tekintve. Szóval nem szabad azt hinni a franciáknál úgy globálisan mindenki 20mbps-en repeszt a neten és very happy. Ez jelenleg csak a nagyvárosok centrumainak kiváltsága, miközben a kistelepülésen élők soxor ugyanúgy várják a DSL messiást ahogy idehaza.

    Abban egyetértek hogy a távoli jővőt jól mutatják ezek a trendek, lehet benne reménykedni hogy talán majd 1x itt is. De az nem most lesz és nem is a közeljövőben. A francia model pedig eléggé eltér az EU-s átlagból, az angol, német mind árakban mind sebességek terén el van maradva ettől. Igaz az angolok idén szintén bevezetik az sebesség limit nélküli DSL csomagokat, viszont náluk évek óta forgalomkorlát is keseríti a netet és az erre vonatkozó törekvések egyre csak erősödnek.
  • fflx #59
    Mipi es elgondolkoztal mar azon, hogy mi lenne, ha ott nalatok az a kis kabeles ceg nem 10000Ft-ert, hanem mondjuk 14000Ft-ert adna? Valoszinu nem valogathatod meg, hogy milyen kabeles szolgaltatot valasztasz, hanem ami van azt vagy kered... vagy nem.
    Egyebkent meg a legtobb kis ADSL-es szolgaltato a matavtol vesz es neked adja tovabb. Vagy lehet van meg egy lepcso az ertekesitesben.