-
Nos ...reggel picit gondolkodtam és -mivel nem értek hozzá- valószínű téves következtetésekre jutottam, de azért megkérdezek itt valakit,hátha tud segíteni...nos nem értem az egész spec rel hátterét, szal elméletileg gondolkodtam csak az egészen....szal igaz az a helyzet hogy Einstein bácsi azt mondá, hogy ha egy egyenletesen mozgó űrhajóra fénnyórát helyezünk és ezt kivülről szemléljük olyankor, mikor az űrhajó a féynsebességét megközelítő, mondjuk 250.000 km/s -al száguld, akkor nekünk, a kivülről szemlélőnek úgy tűnik, hogy az az olda lassan jár a mi ugyanolyan fényóránkhoz képest.Elméletileg, ha jól tudom, akkor azért, mert a belső szemlélőnek az óra "normálisan" jár és a kintinek pedig késik.Az óra egy tükörből áll meg egy fénykibocsájtóból, s amikor a fénykibocsájtó fényjelet bocsájt ki és az visszaverődik a tükörről a fénykibocsájtón elhelyezett érzékelőbe, akkor a fényóránk egyet kettyen.De a kivülről szemlélőnek azaz út, amelyet a fényjel egy kettyenés melett megtesz az hosszab, mivel az űrhajó egy külső szemlélő számár mozog, és mivel a fény sebessége állandó ezért logikusan következik, hogy akkor azaz óra lassabban jár.Ez az effektus belső szemlélő számára nem lép fel, hisz számára a rendszer állónak tűnik.Az egészet összegezve a kivülről szemlélő órája gyorsabban ketyeg és a belső lassabban(ez szintén a külső szemlélő szemszögéből).
DE Einstein azt is mondta, hogy minden relatív....és hogy mnindegy hogy a vonat megy az állomásba, vagy az állomás megy a vonat alá, mert az ugyan az, csak attlól függ, hogy honnan nézzük.Akkor a belső szemlélő számára a külső szemlélő órája éppugy lassabban jár mint az övé, hisz a belső szemlélőnek tűnik úgy mintha a külvilág mozogna, és ő lenne álló, nem??....
tehát a kettő kiegyenlíti egymást és nincs időeltolódás....