-
Hogy melyiket ajánlom?
Röviden: Amelyik neked jobb. ;)
Mind a kettő színvonalas termék, mezőny legjobbjai. A NOD32 ugyan nem rendelkezik viselkedés elemzővel, de ezt valamelyest kárpótolja a heurisztika, ami jelenleg talán a legjobb a piacon. Ami azt a trójait, meg reklámprogramot illeti, hát lehet hogy pártfogásnak tűnhet, de régen a heurisztikára azért volt szükség, mert egyre nagyobb számban jelentek és terjedtek a polimorf vírusok, és a férgek különféle variánsai. Tehát mondhatnám azt, hogy a heurisztika elsősorban férgek, vírusok ellen hatékony, de hát persze jelentek meg az újabb tipusú kártevők, ésa heurisztikának is fejlődnie kellett. Talán a legegyszerűbb válasz az az, hogy van ilyen sajnos. Más antivírus is produkálhat fals negatívat, és nem vesz észre egy kártevőt.
Egyébként az ESET szándékosan nem teszi nyilvánossá az adatbázis szignatúrák számát. Azt mondják(legalábbis én is azt hallottam), hogy a variánsok nem kerülnek bele (éppen ezért nem akkora az adatbázisa, mint más antivírusnak), mert a heurisztika felismeri. Gondolom csak azokról a variánsokról van szó, amit a heurisztika felismert.
A VB tesztje egy másik hoszabb téma lenne, ITT egy cikk róla, érdemes átnyálazni.
Az árak...hát igen, nem olcsó. De biztos van, akinek nem pénz. :) Én személy szerint egy kanyi vasat nem költenék szoftverekre, hiszen rengeteg ingyenes, és ugyan olyan jól működő alternatívát lehet találni. Na jó, ezt vírusirtók terén nem lehet elmondani jelen pillanatban.
A lényeg, hogy te magad tudd, és döntsd el, hogy melyiket választod, mind a kettő mellett vannak pozitívumok is és negatívumok is, ez fejenként változhat, hogy mi micsoda. Én jelen pillanatban csak azért voksolnék a NOD32 mellett, mert van egy viselkedéselemző már a gépen, így a Kaspersky viselkedés elemzője fölösleges lenne, így meg a NOD32 a heurisztika miatt. Meg mert azt használtam nagyon sok időn át, és az van megszokva. :)