• DcsabaS
    #37
    Akár. Éppenséggel tervek vannak arra is, hogy ha egy adott embernél megállapítják, hogy mely génjei hibásak, akkor azon géneknek jó verzióit összegyűjtsék egy plusz kromoszómába, amelyet aztán bejuttatnak a megfelelő sejtjeibe. E tömeges bejuttatás történhet vírus mechanizmussal, vagy úgy, hogy a plusz kromoszóma mindjárt egy pár legyen, és a sejtek normális osztódásakor szintén osztódjon (főleg őssejteknél). De egyébként nem kell plusz kromoszóma, a már meglévőkbe is beleépíthetünk géneket. Akár növényieket is. (A tengerparti napsütésben fotoszintetizáló zöld emberkék (:-)...)
    Természetesen ezek a technikák nem biztosítják, hogy az illető utódai ne örököljék a génhibákat, hiszen az ivarsejtekhez nem nyúltunk. Ugyanakkor e módszerek nagy előnye, hogy a genetikai hibákkal megszületett embereken, akár felnőtteken is hatásos lehet.

    A #34-es üzenetemben vázolt módszer az utódaink szempontjából forradalmibb. Ez ugyanis arról szól, hogy csináljunk olyan kromoszómakészleteket, amelyek külön-külön a legjobb kromoszómákat tartalmazzák az emberiség készletéből, és még azokat is javítsuk ki, ha akad bennük hiba, majd az ilyen kromoszómakészletből állítsunk elő zigótát, vagy ős ivarsejteket. Egy ilyen génállományú ember aztán elmondhatná, hogy neki pl. 46+1 db vér szerinti szülője van (a +1 a citoplazmában lévő mitokondriális DNS miatt).