F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • [NST]Cifu
    Kíváncsi lennék egy poligonszámra, szvsz a renderen lévő Cobra nem lehet sokkal bonyolultabb, mint egynémely shipyard vagy M0 az XTM-ből.

Itt egy kissé összetettebb a probléma szvsz. Ahogy fejlődik a játékok grafikája, a MOD-okkal szembeni elvárás is egyre magasabb. Viszont nagyon nehéz egy MOD fejlesztése akkor, ha egy-egy 3D modell megalkotása textúrázva már akár több száz munkaórát is felemészthet.

Mintapélda: hajdan a Quake-hez, majd Quake 2-hőz, és a végül a Half-Life-hoz embertelen mennyiségű MOD készült. Nem tudom ki mennyire foglalkozott vele anno, de én emlékszem arra, hogy a HL MOD-oknál csak a released MOD-ok felsorolása 100 felett járt 2000 környékén, mindben custom modellek, fegyverek, stb. Csakhogy az akkori modellek poligonszáma mai szemmel már megmosolyogtató, és a textúrák mérete, kidolgozottsága is szerény.

Ahogy a grafika egyre összetettebb lett az egyre újabb játékokban, a MOD-ok száma drasztikusan elkezdett zsugorodni. Ma ott tartunk, hogy egy Crysis-hez vagy UT3-hoz lassan egy év után sem jött még ki említésre méltó szintű MOD. Márpedig nem az idő a probléma, hiszen akkor meg lehet nézni hogy mennyi MOD jött ki a Half-Life 2-höz, ami lassan 4 éves játék. Ha jól számoltam a múltkor, kb. tucatnyi Full Conversion (teljes pálya, karakter és fegyvermodell csere) jött ki HL2-höz.

A BFG esetén sem a hajómodellek összetettsége a probléma, hanem inkább az olyan modderek hiánya, akik bevállalják ezt a munkát lelkesedésből. Ez már nem az a kategória, mint anno, amikor pár munkanap alatt el lehetett készíteni egy 3D lowpoly modellt, textúrázva, animálva.

Azért készülget BFG MOD pl. a Sin of a Solar Empire-höz. De tény, hogy egy X3-as MOD-nak jobban örülnék. :S