• NEXUS6
    #151
    Internet: most miről beszélünk itt tulajdonképpen?
    Most akkor a net szerinted egy központosított rendszer, ami az embereki központi megfigyelésének eszköze?
    Van egy olyan érzésem, hogy te sem így gondolod. Bocs, azt hiszem tényleg kifelejtettem valamit a dologból. Akár a netnél a hálózatos társadalomnál is szükségesek, mondjuk úgy elsődleges fontosságú csomópontok, melyek szabályozzák, de nem ellenőrzik a rendszert. Ezek egyfajta rendszer szintű szolgáltatást végeznek, de hatalmuk csak annyi, hogy ha ellátják feladatukat akkor működik a rendszer, vagy nem és akkor ők sem léteznek. ez lehet akár az amit ma államnak nevezünk. De ahhoz, hogy egy hálózatos társadalomban mindenkit sarokba szorítsanak, minden egyes embert, közösséget külön külön sarokba kell szorítani, nem úgy mint manapság.
    Brúsz Lee dilemma: Brúszlí mindenkinél erősebb volt, de nem volt erősebb mint 2-3 erős ember.
    Ha minden szolgáltatásnak (sőt hatalomnak) van alternatívája, az egy teljesen más szituációt teremt mint a jelenlegi, korlátozott keresztmetszetű, hierarchikus társadalmi/politikai rendszerek.
    Valóban egy az önzést felváltó más filozófiára van szükség. A jelenlegi rendszerek (gazdasági/társadalmi/politikai) hierarchikusak, ebből következik az önzés, mint az emberek alapvető hozzáállása. Az emberek tevékenykednek izegnek mozognak, és közben látják, hogy a rendszerbe be van kódolva egy veszély, az elbukás a hierarchiában lejjebb kerülés veszélye, és egy lehetőség, a feljebb jutás lehetősége. De mint látjuk nem az emberek önzők, vagy sikerorientáltak, hanem a rendszer kényszeríti ki a tevékeny kreatív erőknek egy ilyen viszonyulását.

    Nézd meg a fentti ábrát: az emberek 97%-a a gázatomok tv-e szerint mozognak. Ez azt jelenti csak az emberek 3%-a veszi figyelembe komolyan a pénzügyi érdekeit, és jellemző rá egyfajta természetes kapzsiság.
    Az embernek nem a negatív ösztönök az alapjellemzői, hanem az izgés mozgás, a kreativitás stb, amit olyan formában valósít meg amilyen rendszer körülveszi!!!!!

    Légiközlekedés: az a technológia ami egy fizikailag is ilyen mértékben mobil, és decentralizált társadalmat tenne lehetővé, még nem létezik. Ha viszont lesz akkor ez hasonlóan magával hozza a társadalom átalakulását, mint ahogy manapság a net kiépült, az emberek saját maguk építették ki, anyagi áldozatokat is vállalva!!!!!!

    Kis csoportok: ezek a jövőbeni kicsoportok alapvető jellemzője nem a zártság és elkülönültség, (bár lehet hogy egy szinten inkább jellemző lesz rájuk, mint egy mai családra)hanem sokkal inkább sajátos tulajdonság az IDENTIKUSSÁG!!! Saját azonosság és azonosság tudat! Ezt képzeld el úgy mintha, minden egyes család rendelkezne a mai államok szuverenitásával és függetlenségével.
    És pl. ki ne szeretne király lenni, ugye?;))))
    Másrészt a király az király, még ha csak egy igazán kicsinyke is;))))