Én a decentralizált "társadalom" képét zászlajukon vivőknek szeretnék válaszolni. Bár történelem tudásom szégyenemre hiányos (így ha tévednék javítsatok ki), de nem a decentralizált társadalmi formáktól haladtunk az egyre nagyobb közösségek majd globalizáció felé ?(törzsi formák, városiasodás, ..stb)
Tehát ha decentralizálódnánk (ami szerintem nem túl valószínű) nem csak, hogy visszafejlődnénk, hanem felesleges is lenne mivel, történelmünk tanulsága szerint ezt egyszer már probáltuk és nem működött.
Szigorúan SZVSZ de szerintem ennek nagyon észerű oka van: Mindig is voltak emberek akik hatalomra vágytak, tonnás közhely de akkor is. Ezek az emberek pedig előbb-utóbb kicsiny közöségük élére kerülnének, és elkezdenék valamilyen módon a többi közöséget is hatalmukba keriteni (baltával, puskával, borral, növel ... van alternatíva bőven).
Lásd pl.: Agamenon a görög városálamoknál vagy Bismarck a Németek egyesítésénél.
És meg kell hagyni a minnél egységesebb egy közösség annál hatékonyabban tudja megvédeni az érdekeit a külső befolyástól (pl kicsiny hazánk történelme is igen gyászosra fordult mivel az oligarhák sikeresen decentralizálták az országot a török meg végig ment rajtunk).