breckinridge#78208
A PES csal. Durván. Engem érdekel, hogy hogyan csinálja, ezért sokat kockáztam, amivel a csalások egyik típusát elég jól lehet látni.
1. Átfolyás. A játékos testén átfolyik a labda, vagy a másik játékos. Pl. tökmindegy, hogy jó ütemben csúszok be, a szerelő játékosom lábán átmegy a labda. Vagy a lövést nem blokkolja az emberem. Az átfolyás mértéke függ a játékos értékeitől, illetve a formától (és talán egy alap csalásszinttől, ami random, de függhet a meccs fontosságától is, ergo fontosabb meccseken sokkal durvább csalások lehetnek). Pl. Ibrahimovic ellen fordult elő, hogy az ő és az én védőm háta közepén ment át a labda, hogy egy indítást el tudjon érni.
2. Levegővel labdát érni. Az ellenfél játékosa nem a testrészével ér labdába, pontosabban a labda nem ér az ellenfél testéhez, hanem már azon kívül kontaktol a levegővel. Ez leggyakrabban fejeseknél figyelhető meg. Ez a fejescsalás alapja.
3. Az ellenfél játékosa sokkal előbb reagál a labdára csalásértéktől függően. No comment.
4. Izmozás. Indításnál a böhömnagy védőmet elnyomja váll a vállnak izmozásban egy cingár ellenfé. Nem lefutja, hanem elnyomja.
5. Futósebesség. Csalásmértéktől függően lassulnak a saját, gyorsulnak az ellenfél játékosai. No comment.
A konami ahelyett, hogy valóban továbblépne a már lejárt (inkább lejáratott) fizikai modellezésén, újat fejlesztene, ilyen csalásokat épít be. A labda fizikája nem létezik, a látott grafika nem valós, mert nem annak mentén történik a játék. A konaminak nagyon össze kellene kapnia magát, mert így a pes végleg tönkremegy. Ráncfelvarrás helyett alkotni kéne. Ez nem megy nekik az utóbbi időben (ésa akkor még nem is szóltam a menedzselési nevetségekről)...