-
breckinridge #78028 Nézd, maximalista vagyok, ez kétségtelen. Kevesen vagyunk ilyenek, ez is az. Ha látnád a saját munkáim korrektúráit, hajaj... (Nem csak a külső dolgokkal szemben vagyok az, amire két adat: a doktori munkám bőven 400 oldal feletti, csak az irodalomjegyzék 17 oldal, 1300 lábjegyzet, kb. 3-4 ezer hivatkozás ezekben, amihez egy melléklet CD-t csatoltam bőven százezer tétel feletti adattárral, legalább 500 levéltári egységet néztem át szálas iratot és kötetet néztem át, persze német gót kézírást, most, hogy megjelenés előtt áll, kb. a felét átdolgozom, kiegészítem.) Persze, lehet ezt kukacoskodásnak, kötekedésnek, hibakeresésnek interpretálni, kétségkívül van ebben igazság, de alapvetően a jobbítási szándék vezérel, mert a PES-t tartom az egyetlen élvezhető focis játéknak, márpedig a foci nekem fontos.
Egyébként tényleg nem igazán tudtam jó képet csinálni az esetről, mert szemből nem lehetett rázoomolni, mert takarta a csatár, oldalról meg nem látszott még ennyire sem, ennél lejjebb, vagy hátrébb meg nem engedte vinni a kamerát, mert már a pálya szélén volt. Sajnálom, hogy nem lett jobb a kép, de azért a lényeg úgy tűnik átment.
A PES 2013 mind a grafikai motor, mind a gameplay tekintetében a tavalyi és az azelőtti folytatása. Nem emlékszem már rá, hogy mikor jött be ez a gameplay, de a 2012-es legalább a második volt. Mindkettőt fejlesztgették, a gameplay érezhetően sokkal jobb lett, a csalásokból is nyesegettek valamit (pl. a tankmódot visszavették, ezt a tavalyi jenkey elég jól orvosolta). Az irányítást is kicsit fejlesztették, de lényegében, a lelkét tekintve ez egy újabb lehúzott bőr a meglévő alapanyagról. De legalább a menedszer részt javították volna, dehát ott sincs javulás. Miért nem modolható rendesen pl. a League mód? Értem, hogy liszensz nélkül nem modellezhetik a PL-t, de akkor legalább azt tennék lehetővé, hogy kívülről meg lehessen csinálni. Nem tudom, hogy a Konami hogyan áll anyagilag, de gyakorlatilag a grafikai motort és a gameplayt is (meg persze a játékmódokat is előnyben részesítve a Master League ellenében a valós ligákat) újre kellene írni az alapoktól, mert ezt tovább fejlesztgetni nagyon unalmas. Enélkül a befektetés nélkül a PES-nek nem jósolok nagy jövőt. De ne legyen igazam!