7rsdjd5n.jpg

Free counters!

• Breki33

PES 2013 DEMO TESZT

Írta: PESHUNGARY | 2012 augusztus 28

A tavalyi példámon felbuzdulva - és mert kértétek - leírom a teljesen szubjektív véleményemet a PES 2013 2. DEMO-járól. Előre leszögezem, hogy nem tudtam hosszú órákat a játékkal tölteni, mindössze 1-2 órácskát. Igyekszem majd leginkább a játékmenetről, a lehetőségekről szót ejteni, de nem tudok elmenni 1-2 dolog mellett még akkor sem, ha az mondjuk egyértelműen a DEMO-nak tudható be, illetve kifejezetten csak a DEMO-t érinti.

Nézzük, hogyan indul a játék... Semmi idegesítő, "örökkévalóságig tartó" videót nem erőszakol ránk a KONAMI. Ez egy nagyon jó pont. Rutinos játékosként nyomogatom a gombot, KEZDJÜK MÁR!!! Látom, hogy valamit kőkeményen "leokéztam", de sebaj, csak nem adtam el a májamat véletlenül... :)

Azt nem, de a játék menüje helyett rögtön a Training módban találtam magam. Szóval ha valakit ez nem érdekel, akkor ne "okézgasson" felelőtlenül. Engem speciel nem zavar, úgyis ezzel akartam kezdeni. A PES 2012 Training módján tavaly eléggé kiakadtam, így kicsit féltem tőle, de nagyon érdekelt miként tanítja meg nekem a gép az újdonságokat, finomságokat, szóval bátran belevágtam.
    Első ránézésre hatalmas csalódást jelentett, hogy a játékban elérhető 12 training mód közül csupán 5 engedélyezett a demoban. Szerencsére a "Dynamic first touch" köztük van, ellentétben a "full manual one-two"-val, amire nagyon kíváncsi voltam. De haladjunk szépen sorban.

Rögtön az elején jött az első WTF feeling - magyarul MIF@SZ - amikor azt mondja az oktatóprogram, hogy legyek olyan kedves és nyomjam meg az RS-t JOBBRA vagy BALRA, utána pedig az LS-t ELŐRE és akkor Iniesta egyik specialitását varázsoljuk a képernyőre. Na mondom abban ne legyen hiba, nyomom jobbra, meg nyomom előre, csinál is egy fain cselt, de nem azt amit kellene, rögtön írja is, hogy BAD. Első pár alkalommal azt hittem az a baj, hogy a védőjátékosnak sikerül hozzám, vagy a labdához érnie. DE NEM! TELJESEN ROSSZUL CSINÁLOM! Hiába nyomom amit ír, csak nem megy. Ekkor tök véletlenül rájöttem, hogy az a JOBBRA vagy BALRA az a játékos szemszögéből számít még akkor is, ha a beállításokban nem ez van megadva.
    Szóval az a JOBBRA vagy BALRA az FEL vagy LE. Az előre pedig a JOBBRA. Tiszta? Ezzel elidőztem egy picit, mire rájöttem, utána viszont pikk-pakk végigrobogtam az összes challengen. Na jó, 1-2 feladat nem sikerült rögtön elsőre, főleg a "dynamic first touch", de nagyon jó változás a tavalyi training módhoz képest, hogy - bár itt is 3-mas challengek vannak - csak azt kell újrakezdeni amelyiknél elakadtunk, nem az egészet.

Jött az utolsó feladat, azzal nem kívánok foglalkozni a továbbiakban. Mindent jól csinálok (természetesen) de mégsem sikerül. Betudom egyszerű programhibának. :) A training módból elég jól kiderül, hogy a védekezés radikális változtatásokon esett át. Vagy csak én nem tudtam ezekről és ezért voltam pofozógép a 2012-es részben. :) Erre nem térnék ki bővebben, mindenki döntse el maga, hogy jobb lett, avagy sem. Szerintem hasonló a helyzet, mint 1-2 éve a FIFA-nál, ott nagy volt a visszhang... ÁLLÍTÓLAG, mivel
    mi az sem tudjuk miféle fán terem az és amúgy is mi az? :)

Ennyit a training módról, nézzük a játékmenetet. A választható csapatokat most nem taglalnám, azt már sokan leírták és a játékmenet szempontjából teljesen indifferens. (gy.k.: közömbös, lényegtelen) Mint azt tudjuk, minden játékmenetbe vezető út a GAME PLAN-en keresztül vezet. Ez természetesen most sincs másképp. Teljesen RANDOM (de tényleg) kiválasztottam magamnak a BARCELONA-t és teljesen RANDOM (esküszöm) a REAL MADRID lett az ellenfél. Gondoltam, hogy nem fogok valami izgalmas meccset játszani, elvégre akkora a különbség a 2 csapat között - nem csak testmagasságban - hogy ha a 2 éves kislányom játszik is nyer Blancók ellen. Így is lett, de ne szaladjunk ennyire előre. Ott tartottunk, hogy a GAME PLAN beállít, majd visszalépés, hogy a settingsben is matassunk. De véletlenül megint visszalépést sikerült nyomni. Ez bosszantó, kezdhetem előről a cserélgetéseket, ráadásul PIROS Messi-m volt. Visszalépek, látom ám, hogy a kondija mindenkinek megváltozott, de a végrehajtott cserékre emlékszik a gép. Ez felettéb érdekes, de legalábbis szokatlan. TÚLÉLTEM A LELKI SOKKOT, HOGY MINDEN VÁLTOZOTT, irány a settings. Beállítom az ígért 10 percre a játékidőt, végre lehet rendesen tesztelni. De itt jött a 2. WTF!!! Nincs 10 perc és még csak nem is 15 van helyette jófejségből, nem ám!!! Kapunk kemény 5 azaz öt, ismétlem 5 percet, ami tisztes férfiembernek az egy alkalomra vetített átlagos budiban töltött idejének körülbelül a 10%-a. (Igen, még a te esetedben is) Ez eléggé romboló hatással volt kedvemre, de azért a kötelező dolgokon próbáltam végigmenni és több meccs alkalmával is tesztelni. Jelentem, a játék sebessége se nem gyors, se nem lassú. Mondhatni kellemes, de szerintem 1°-al azért lehetne gyorsabb :)

Az első igazán kellemes meglepetés játék közben az volt, amikor kiderült számomra, hogy az új Player ID-k új dimenziókat nyitottak. Ehhez képest a FIFA olyan mint... Ezt a mondatot inkább nem fejezem be.
    Na tehát Player ID és az új dimenziók. Khedira egyszerűen fantasztikus lett. Tényleg olyan mint a valóságban, sőt túlmutat önnön magán. Nem elég, hogy az életben és a játékban egyaránt lófeje van, a sebessége és kitartása is ezt tükrözni. Egy igazi szélvész, egy Overdose, sőt igazi Kincsem. Nem találtam a játékban olyan embert, akit ne futna le bármikor, bárhonnan. Khedira for PRESIDENT! :) CR maga a csodálatosság, hibátlan, jól fésült, nagyon zselés, sikerült azt az igazi tenyérbemászó képét a játékba integrálni. Grat! Na jó, ennyire nem vészes a dolog, de erősen érezni a KONAMI nyelvét a REAL MADRID bizonyos testrészében. (Nem érdekel ki mit gondol, ez egy szubjektív teszt és nekem ez a véleményem!)

De nézzünk 1-2 konkrét dolgot a játékkal kapcsolatban is. Ja, mielőtt elfelejteném: 2012. 08. 28. Primera Division 1. Barcelona, 15. REAL MADRID :)
    Na, komolyan a játékról is essék szó. Megszokhattuk, hogy ha a játék során valaki lesen van, akkor intenek a hátvédek és kész, illetve pont fordítva. Ha intenek a hátvédek, teljesen fölösleges mindennemű izgalom, a leshelyzet tagadhatatlan. Na ez most megváltozott. Van, hogy kalimpálnak, de nincs les - érdekes módon pont CR nem volt lesen, hát persze :) - van, hogy nem kalimpálnak, de les van, a lényeg, hogy itt tényleg sípszóig játszunk majd, mert nem tudhatjuk előre, hogy mi a pálya. Az indítás pillanatában a védekező csapat hátvédjei nem állnak meg folyton folyvást, hanem lehet velük folyamatosan futni hátra. Ezzel az egyik legidegesítőbb dolgot kijavították. Viszont cserébe kaptunk helyette rögtön egy másikat. Bedobásnál OFF THE BALL CONTROL segítségével, hiába futunk a labda felé, a játékosunk megtorpan és jó eséllyel nem jut el hozzá a játékszer. Úgy látszik KONAMI-nál ez kötelező elem, mint szinkronúszóknál az elmebaj és a lélegzés.

A kapus kidobás kritikán aluli. Akkora ívben dobja, hogy szinte megáll a levegőben, a gyors ellentámadások jó részétől megfoszt minket. Mire leesik a labda, simán visszazár az ellenfél. A kirúgásnál teljesen érzéketlen a program a passz vagy ívelés erősségére. Ebbe nem nagyon tudunk beleszólni, szerintem ez komoly hiba.

A bíró elvtársról nem tudtam meg sok extra dolgot. Csúsztam jobbról, csúsztam balról, hátulról és elölről, piros lapot nem sikerült szereznem sem elsőre, sem 2. sárgával. Sőt, volt olyan helyzet, ami sima piros, de még csak lapot sem kaptam. Ennyit a bíróról, semmmi különös. Ja, még mindig nincs olyan, hogy továbbengedi az akciót, majd utólag kioszt egy lapot Xabi Alonsonak az alattomos belépőért. Engedi a "hentesmunkát", pont mint a valóságban.

Az egyik sarkalatos pont a lövések. Jelentem a lövések kiválóak. Sőt... Szerintem könyebb a manual shoot, mint a sima. Nem mondom, ha elb@szod, akkor valami olyasmi fog történni, mint amikor az történt hogy azt mondta egy nagyon okos ember: "Hrutka, jó lövés!!!! Bedobás." A mai napig itt van a fülemben. Magyarul "nincs izé'!!!" Vagy jól húzod a kart, vagy mész a levesbe. A kapus fölött végre megint normálisan át lehet emelni a labdát. Persze ügyesnek kell lenni. Bár a játékosok mozgása, leginkább fordulékonysága néha hagy némi kívánnivalót maga után, azért a MANUAL PASS-al és a MANUAL SHOOT-al tényleg totális freedom érzés fogott el. Az indítás gombot gyakorlatilag már nem is nagyon használom. Helyette sokkal jobb egy jó erővel megáldott MANUAL PASS... Próbáljátok ki, tanuljátok meg! Megéri! A szabadság illúzióját erősítik a becsúszások. Végre oda csúszik az a szerencsétlen, ahova szeretnénk. Nem csinál olyat, hogy futsz egy irányba, hogy lezárj egy passzsávot, becsúszol, erre ez a szerencsétlen hirtelen derékszögben megtöri a teret és más irányba repül. Ez nagyon jó!

A meccs végi statisztka bővült ugyan, de szerintem pont gáz a dolog. Engem nem feltétlenül az érdekel hány %-osan passzoltam. Sokkal inkább érdekelne, hogy hány passzom volt és ebből mennyi sikeres. A gép is ezekből számolja ki az arányt. Jobb lenne ha ezeket írná ki.
    A DEMO-ban nagyon jó, hogy a meccs után sem kell megnézni semmilyen agymosást 10 percben. Azt viszont elrontották, hogy muszáj kilépned a menübe, nem kezdhetsz egyből új meccset. Fölöslegesnek tartom a meccs utáni automatikus játékos osztályzásokat is. Ezek afféle "parasztvakító" dolgok. Semmire sem jók és még rosszul is néznek ki.
    Felháborító, hogy hiábavaló minden Personal Data szerkesztés, ezeket a DEMO nem jegyzi meg.

1-2 dolgot szerettem volna még leírni, az 1-2 pozitívum mellett többnyire negatívumokat, de sajnos elfelejtettem mik voltak azok.

SZUMMA: Jó játéknak nézünk elébe, számunkra a legfontosabb kérdésre azonban nem tudunk választ adni. Mégpedig, hogy mi a helyzet az ONLINE játékkal? Lehet-e megadni fix beállításokat egy bajnoksághoz, megszűnik-e a gépi nyomás, élvezhető lesz-e az online mód? És ha igen meddig? Mit fog megint elrontani a KONAMI az első 2 update-el?