• Rodostó
    Hát igen, például ha lenne ideje valakinek kiveséznie csak azokat a "tudományos híreket", amik ennek a klasz hírlevélnek az oldalain megszületnek, már az is érdekes lenne, nekem elolvasni sincs időm. Csak találomra említem példának a Tutanchamon halálával kapcsolatos hírt. A címe ugyanis ez: "nem lett gyilkosság áldozata". Aztán a szövegből kiderül, hogy ezt nem tudják biztosan, elvégre nem minden mérget tudnak a végzett vizsgálattal kimutatni. A tudományos sajtó ugyanúgy tele van szenzáció-éhes amatőrizmussal, mint minden sajtó. Kedvencem egy immár húsz éves hír: egy amerikai kórboncnok megtalálta a homoszexualitás okát. Minden felboncolt (férfi) homoszexuális halottnál a (nem emlékszem melyik) mirigy nagyobb volt, mint a heteroszexuálisoknál. Az újságírók azonnal lelkendezni kezdtek, mint Lenin a farkának, de az senkinek nem jutott eszébe, hogy ha a tény igaz is, lehet, hogy pont fordítva van, nem? Hogy attól lesz nagyobb az a mirigy, mert az életforma, stb. más, mint az "átlag". Én szkeptikus vagyok a géntechnikai hírekkel szemben is. Lehet, hogy kimutatható (bár kétlem), melyik gén okozza a szem kék színét, de szerintem sose fogják megtalálni a "Mozart-gént", vagy az "Einstein-gént", stb, vagyis mindazokat, amik egy-egy ember természetét (képességeit) meghatározzák. Nem azért, mert hiszek a lélekben (ha valaki objektíven nézi az erre vonatkozó szentírási szövegeket, elképzelhetőnek tartja, hogy a lélek összefügg a génekkel, ugyanis a lélek nem "puszta szellem" és a gén nem "puszta anyag"), hanem mert azt se tudjuk, miért pont balra tekerednek a DNS spirálok. Ez nem vicc, ugyanis a minap figyeltem a lányomat, ahogy gyöngyöt fűzött, és a négy szemből álló sorozat balra kezdett tekeredni (persze nézőpont kérdése). Vagyis a valóságban léteznek valamilyen speciális, számunkra irreleváns szebályok arra, hogy bizonyos dolgok miért pont úgy néznek ki (nem a "véletlen" miatt!), ahogy éppen kinéznek. Hihetetlenül keveset tudunk a valóságról, bár persze ez a "kevés" is lenyűgöző, az én képességeimet messze meghaladja. Én ezért igyekszem is szerény maradni, és ha ez nem mindig derül ki, bocs. Tessék szólni, és jobban vigyázok.

Egyébként az antigravitációval kapcsolatban mire gondoltál?
    KL