• Rodostó
    Bocs, Isten ments, hogy folytatni akarjam a témát, vagy akár befejezni...

Csak azon lepődtem meg, amit írtál: "a legmeglepőbb a főiskolát/egyetemet végzettek között az arány (sok)". Már harminc éve, hogy először hallottam csodálakozni valakit: hogy lehet, hogy egyre több diplomás ember hisz Istenben.
    Dehogy akarok én kötözködni. Csak jellemzőnek tartom, hogy a nem hívők (ateisták, "bizonytalanok") között általánosan elterjedt dogma az, hogy Istenben hinni szellemi elmaradottság. Érdemes lenne elgondolkodniuk azon, hogy mindaz, amit ők biztos magyarázatként ismernek, hányféle hiten, téves okfejtésen, bizonyítatlan alapfeltevésen alapszik.
    A mai istenellenesek nagy része például nem tudja (ezt csak kuriózumnak említem), hogy a mai, fizikai világkép alapjául szolgáló vöröseltolódásra először egy katolikus pap épített rendszert: mivel a megfigyelt vöröseltolódás maximális mértéke minden irányban egyenlő, tehát a Föld van középen. Ha ugyanis nem így lenne, léteznie kellene ellentétes irányoknak, ahol az eltolódás mértéke nem egyezik. Mivel a gondolat túl logikus volt, elhallgatták, majd előálltak a matematikailag korrekt "minden mindentől minden irányban" távolodó elmélettel. Csak azt felejtették el, hogy attól, hogy valami matematikailag korrekt, még nem feltétlenül igaz. Nyelvtanilag tökéletsen korrekt Noam Chomsky mondta: "A zöld mondatok álmosan vakaróznak", ámde tiszta hülyeség.
    Az úgynevezett tudományos világkép fölényének érzetét a technikai haladás bámulatos sebessége támasztja alá, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a "tudományos világkép" Marx, Darwin, vagy Heisenberg óta nem fejlődött annyit, mint a microchip-gyártás fél év alatt: ugyanazok a paradoxonok alkotják a lényegét. De ez igazán messzire vezet.

Kösz a választ
    Katona László