• Rodostó
    Kedves HUmanEmber41st!

Remélem, szavaimból nem az derült ki, hogy én nem hiszek a feltámadásban. Ez nem volt szándékom, és hazugság is lenne. Vallom azonban, hogyha a feltámadásra tárgyi bizonyítékot lehetne találni, Isten hamiskártyás lenne. És pont azok tülekednének az első helyekért, akik a parányira sem véggigondolt ateizmus nevében lenézik Jézust, a kereszténységet, vagy a zsidó vallást.

Megjegyzésem arra vonatkozott, hogyha kimutatható lenne, hogy valamiféle "gammasugárzás" hozta volna létre a képet, maga a lepel akkor sem bizonyítaná a feltámadást. Ehhez ugyis laboratóriumi környezetben végzett kísérletekre lenne szükség elhalt lények feltámasztására, amitől (hála Istennek) igen messze van a fizika. Abban szerintem tévedsz, amikor azt írod, hogy "mert az csak elmélet, hogy nem volt feltámadás". Ez ugyanis nem elmélet, hanem rágalom. Elmélet akkor lenne, ha a puszta sértegetésen (szemtanúk szavahihetőségének kétségbevonása, az emberi hiszékenység kicsúfolása, stb.) kívül bármilyen érvet fel tudnának hozni, de ilyen nincs a birtokukban.
    Más kérdés, miért lettek keresztények az emberek. Az első zsidók, akik főleg Szent Pál hatására a Messiás követeői lettek, még nem voltak keresztények. Ők abban hittek, hogy Dániel jóslatai még az ő életükben megvalósulnak, a Messiás visszajön, és Izrael lába elé teszi az emberiséget. Ebbe sokan belehaltak Jeruzsálem ostrománál, sőt már az előtt is, amikor az egyes szekták azért ölték egymást, hogy "ki várja a Messiást". Keresztények akkor lettek az emberek, és főleg a görögök, rómaiak, meg a többiek, amikor a Nagy Pusztulás után nem történt semmi, de a néhány életben maradt szemtanú (pl. János apostol) megértette velük, hogy Izrael félreértette Isten üzenetét, és a Messiás még nem jött vissza. (Ezt több mai "keresztény" irányzat cáfolja). Megírta a Jelenések könyvét, amiben az Ószövetség sablonjait használva, de most már az egész emberiségre kiterjesztve hirdette a Messiás eljövetelét. (Megtehette, mert már Ézsaiás próféta is azt mondta, hogy Isten az egész emberiségé.) Mivel a gondolat szép volt, és sokkal modernebb, sokkal emberibb, mint a korabeli nihilizmus, az emberek hajlandóak voltak az életüket is áldozni érte, hogy meghálálják Istennek, aki az életét áldozta értük. (Persze tudom, könnyű neki...)
    Ami a Pünkösdöt illeti, érdemes felfigyelni János evangéliumára, a fetámadás napján este történt eseményekre. Ezt nem írom le részletesen, mert nem mindenkinek kell róla tudnia, de Te biztosan megtalálod, mire gondoltam.

Köszönöm a levelet

Katona László