Leeland Vanhorn (SKX) volt a szekta "bérgyilkosa", akit nagybátyja szeretett volna megóvni, a meggyilkolt sorozatgyilkosok pedig azért kellettek, hogy az ő testükben éljen tovább és váljon egyre erősebbé gyilkosságról gyilkosságra a Gyűlölet sötét démona. Ezért lehetett a végén átkarózva, mert így halt meg a Torturer. Sőt, tovább megyek az őrült tippeléssel: szerintem a végén Thomas is meghalt. Gondoljatok bele, Malcolm Vanhorn fegyvert szegezett a fejéhez és mikor látta meghalni unokaöccsét (mindegy, hogy te húzod meg a ravaszt, vagy kínjában ő maga) bosszúból az ügynököt is lelőtte. Aztán eltűnt az unokaöccse holttestével, Thomas pedig ott találta magát a vidéki kávézóban. De ekkor már ő maga volt a Gyűlölet démon, csupán az FBI-al (és velünk) szerette volna elhitetni, hogy mindennek vége. Ezért is változik át az utolsó jelenetben. És ő is többszörös "gyilkos" volt, ha belegondoltok. Érzésem szerinte ennek még koránt sincs vége!
A madarak öngyilkos rajzásáról és az őrültekről pedig annyit, hogy azokon a helyeken fordultak elő, amerre Leeland megfordult és követte őt a Gyűlölet.
Tudom ez a magyarázat kicsit olyan mint a Mátrix Forradalmak teológiai belemagyarázása, de szerintem nem hülyeség. Gondoljátok át!