Láthatattlan hozzászólás, ha valaki nem látná, legalább tudja miért. :)
Szerintem egyszerű szorongás alakult ki nála, és ettől lett ilyen (bár persze elképzelhető, hogy alapból nem volt ki a négy kereke). Ugyanaz a probléma, mint Adama-nál, miszerint a katonák és a nem katonák betartják-e a kolónia flottánál és a kolónia életben szokásos normákat. Normális körülmények között mindenkit visszatart a fejebbvalói ellen való fellázadástól az a tény, hogy ha sikerül is a lázadás maga, akkor is jön kolóniaflotta egésze, és úgyis leverik őket. Most megszünt a plafon, amíg eddig rászakadhatott az emberre. Elég-e a katonás fegyelem ahhoz, hogy egy ilyen kétségbeesett helyzetben a posztjukon és a feladatuknál tartsa az embereket. Itt kerül szerintem Cain a rossz oldalra. Miután más célkitűzése nem maradt, hát egy aféle hadjáratott indított a Cyclonok ellen, mivel az ő szemszögéből a civilek értéktelenek ebben a feladatkörben, ezért mindent feláldozható a cél érdekében. Miután a fegyelem fentartására a legősibb és legkézenfekvőbb megoldás az erőszak, ezért Cain számára ez teljesen elfogadható. Gondoljatok egy pillanatra vissza a történelemben a nagy tengeri felfedezések és a vitorlás hadihajók korszakára. Akkoriban volt ilyesmi a legénység és a kapitány viszonya a legtöbb haditengerészetnél. Egy normális helyzetben a flotta vezetése automatikusan visszahívná a magából kifordult Caint, csakhogy most nincs felsőbb hatalom (hacsak Roslint nem tekintjük annak, de szerintem Cain nem ismeri el feljebbvalójának, hiszen "csak" egy civil).
Egyébként érdekes, hogy Cain Admirálisként egy hajó parancsnoka, a vezértisztek feladata általában nem egy hajó, hanem hadihajócsoportok, flották irányítása.