-
Spoilerveszély!!!!
katonáknak kell egy vezér, aki ha kell kemény, ha kell akkor bizony bárkit lecsukat, ez tartja össze az egészet. Viszont ekkora felelőséggel a vállán nem engedheti meg azt, hogy magára hagyja a többi non-military népet, akik jelen esetben az emberiséget jelentik.
Emlékszünk mi is volt Roslin és az Id. Adama közötti nézeteltérés lényege? Az, hogy Adama nem akart visszamenni Capricára, holmi vallási jelkép miatt. Erre Roslin fogta, és Starbuckot felbujtta, hogy lopjon el egy gépet, és hozza el neki azt a nyilat. Starbuck katona, Adamának kellett volna felelnie, Roslin tehát fogta magát, és átnyúlt Adama feje felett. Erre záratta börtönbe Roslint Adama, majd onnan megszöktették, és itt szakadt ketté a flotta. Adama pedig utána fogta magát, és elment Roslinhoz, békülékeny módban. A film története szempontjából ez egy jelentős pillanat, de az én szemléletem szerint egy egy megadás. Elismeri, hogy Roslin vallási szemlélete helyes volt, és elnézi, hogy ezért még akár át is nyúlt a feje felett.
Persze, párhuzamosan az Öreggel, neki is vezetnie kell egy népet.
Épp ez a probléma. Ő a politikus, nem pedig az Öreg. Itt van a gond, hogy neki kellene azon dolgoznia, hogy a kettejük közötti nézeteltéréseket elsimitsa, és megoldásokat keressen. Ez a konokul előre a mózesi úton, amit te említesz szerintem egyáltalán nem illik egy elvileg demokratikus rendszer vezetőjéhez. Emlékeim szerint ugyanis a Kolónia túlélőinek elnöknője, nem pedig Vallási vezetője... Hacsak nem lett vallási irányítású a Kolónia túlélőflotta.
A demokráciával, amit akar az elnöknő az a baj, hogy demokratikus :D Vagyis inkább bízom az életem én személy szerint egy profi veterán katonára és az ő "vezetőségére" hogy megvéd és talán megment, mint egy frissen kinevezett hivatalnokra aki a demokráciára támaszkodik.
Itt a másik nagy problémám, amit már korábban is említettem. Ilyen vészhelyzetben a demokrácia csak akadályozó tényező. Egy jó képességű, de csaknem* korlátlan hatalmú vezető kell(ene) ilyen helyzetben.
*: valamilyen felügyelő bizottság azért nem ártana...
: Starbuck is jó lett volna egy amolyan "lázadó" szerepre, aki kiváló pilóta de a fegyelem mint olyan, nem szerepel nála a skillek között. De később ő is megváltozott, gondolom a forg.könyvírók szándékosan csinálták, és most ő is amolyan szappanopera tucatkarakter lett.
Pontosan e miatt írtam én is, hogy középszerű lett. Amennyire lázadó volt a Pilotban (ahogy lenyomott egy maflást az XO-nak :)), annyira jó kislány lett belőle, aki ugyan néha megszegi a szabályzatot, de mindig jót és jól cselekszik.