mermalior#5287
Az a baj ezzel a moralizálgatással, hogy qrvára nem így működik a világ. Az emberek (nem csak az emberiséget értem ezalatt, hanem az egyes emberi csoportokat és az egyes embereket is) a való életben nem objektíven szemlélik a környezetüket, hanem mindent a maguk szemszögéből látnak. És ezért megy a folyamatos harc. A háborúk csak a jéghegy csúcsa, a gazdaság, a kultúra, a vallás is mind-mind hadszintér, de egy "szaros" párkapcsolat is folyamatos csatározásokkal van teli.
Ezért is vártam többet a BSG vallási vonalától, mert ez valami pluszt vihetett volna az egészbe. Az egyistenhit lehetett volna az amivel a készítők közös nevezőre hozzák a tostereket, a skinjobokat és az embereket. A szeretet, és a hit egy olyan morális oltár, ami abszolútérték a sivár egók halmazában. Ez egy olyan ziccer, amit nem csaptak le. Illetve Leoben monológja a "Flesh and Bone"-ban még ennél is tovább mutatott. Létezik, hogy egy gép megfejtse a 42 titkát? Isten, a teremtés, és a létezés titkát? Hiszen minden belénk van kódolva. Ki más, ha nem egy gép, aki a mintázatok kvadrillióit látja, tudna közelebb kerülni a nagy titokhoz? És hogyha a megfejtés a szeretet, akkor mi az ami erre a következtetésre juttatta őket?
Nem tudom hol van helye egy olyan világban (és itt az RL világra gondolok) a környezetünk, az erkölcsök és minden más tiszteletének, ahol általában már a potenciális veszélyforrásokat is "ki szokták iktatni" azok, akiknek hatalma van ezt megtenni. Legyen az ember, ország, nép, szervezet, gép, bármi...