-
mermalior #5038 Final five:
"Nem teljesen tiszta hogy egyáltalán mitől cylonok. Mert szintetikusak?"
> Mert nem emberek, szerintem ennyi
BZL: Ez konkrétan nagyon kevés magyarázatnak :-)
Ez egy történet. Egy képzeletbeli világban, képzeletbeli szabályok szerint, scifi kellékekkel, és persze sok helyen elvonatkoztatva, de összefüggő és elvileg egymásba helyezkedő, egymást kiegészítű "szubrutinokkal", koherens egészként tálalva. Minden működik, csak legfeljebb nem a valós világ összefüggései / törvényei szerint. Legalábbis ez kellett volna hogy legyen az elv, amikor a készítők belefogtak az egészbe. Csak akkor hiteles, elfogadható, beleérezhető és átélhető, ha nem verik át benne a nézőt. NEM EGY mesekönyv, amiből hároméves kislányoknak mesélnek, aszerint változtatva az egészet, hogy épp elaltatni akarjuk a kicsit, lekötni, vagy tanítani. Nem zabálhatja fel egy rafinált csúcspont (cliffhanger), meghökkentő fordulat vagy bármi a sorozat, a világ működését.
A történet elején lefektették a szabályokat, és ha egy nagyobb egészként működtetni akarják, akkor nincs olyan hogy "egyszer működik a gravitáció, egyszer nem". Képletesen értem persze.
Felállítottak a készítők egy koncepciót a cylonokról. Ilyeszgettek minket mindenféle NAGY TERV-vel:-), aztán kiderült, hogy AZOKNAK, akiket a sorozat 90%-ban cylonnak hívtunk nincs semmilyen terve. Azoknak, akikről most derült ki, hogy cylonok (de persze ők aztán nem olyan cylonok), meg tudjuk, hogy még arról sincs halvány gőzük, hogy ők maguk kicsodák. Milyen tervről beszélünk? Behozzák majd Istent, akinek van egy terve? Még ha meg is teszik az NEM A CYLONOK TERVE!
A "kivéve a gyevi bírót" elv, pedig a sorozat gerincének megroppantása. Kényelmes, mert mindent bele lehet magyarázni (ők aztán húúúú de mások ezért nekik lehet), de egyben egy becsapás is, mert kasztrálták amit felépítettek és 50 részen keresztül magyaráztak nekünk. Lehet hogy van aki egy csodás NAGY FORDULATNAK találja, én ötlettelennek.
Játszanak velünk egy játékot: hogy találjuk ki, vajon ki a cylon. Ehhez vannak infók, szabályok, összefüggések, amikből kiindulhattunk. Ez tette érdekessé a sorozatot. Egy észjáték. A végén pedig azt mondják, hogy hülye vagy barátom, nem találtad ki, mert ez meg ez a 4 cylon. Igaz, hogy ő már 20 éve ember, meg mondjuk ismered a családját, csak 1 van belőle (pedig 50 részen keresztül azt írtuk a főcímbe, hogy több van belőlük) de akkor is ő a cylon. Mert csak. Mert ő másmilyen cylon. Rá nem vonatkozik a főcím, meg az összes ketyvasz amit eddig tömtünk az agyadba. F*ck.
"Mi maradt a relytélyes és könyörtelen cylonokból?"
> A BSG-ben mindenki gyarló, és senki sem fekete vagy fehér. Szerintem pont ez a sorozat egyik erőssége.
Ugyan. Ez nem erről szól. Hanem arról, hogy nem lehet egyszerre megsemmisíteni, leigázni és együttműködni valakivel. Ez egy koncepciótlan baromság. Mintha Hitler mellett lett volna egy Kofi Annan, Marx és Teréz anya. Elbírná a rendszer? A cylonok kiírtják az emberiséget, aztán 50 részen keresztül üldözik a megmaradtakat. Meg akarják semmisíteni őket. Mindíg egy hajszálon múlik, hogy összejön-e nekik. Nem CSAK a katonaságot támadják, hanem a civil hajókat is - a sztori a népításról szól. Aztán hirtelen átmennek hódítóba, és Új Capricán valami egészen mást csinálnak (vajon akkor miért kellett mindenkit kiírtani a kolóniákon?), majd összeszövetkeznek az emberekkel és mennek a Földre. Koncepciótlan ketyvasz. Nem az a kérdés, hogy fekete-fehérek-e, hanem az jön ki, hogy értelmetlen az egész. Egészen más kategória minden lépésük, és totál másra irányul. Könnyű azt mondani, hogy majd a végén kiderül mit miért tettek.
> Van egy legenda a final 5-ról, és van a final 5. A kettő nem ugyanaz, és hogy mennyi igaz a legendákból, az még nem derült ki. Az hogy a final 5 (még csak 4) miről tud, nem mond semmit a lehetőségeikről, vagy hogy kik ők valójában.
Ebben egyetértek.
"They have a plan"
A TERV lehet az is hogy átveszik az emberek helyét, testet már csináltak maguknak, a szaporodás még hiányzott, ahhoz kellett talán a gyerek.
Őőőőő... És ebben mi a titkos? Mert hogy ez már tizenpár rész után kiderül. Irogatják nekünk 50 részen keresztül, de ha ez a terv, akkor minek?
"A hűdefontos cylon-ember gyerek. Athéna és Helo büszkesége. Sz*rt sem foglalkozik vele a sorozat."
> Te mit néztél ?
Hát azt hittem eddig hogy a BSG-t. De már nem vagyok biztos benne :-)
bye