-
BZL #5034 Szappanopera pl. a Dallas, a Barátok közt, vagy a címétsetudom aktuális délamerikai izé - biztos most is megy valami.
Ha ezek mellé teszem a BGS-t, mint "tipikus szappanoperát"... LOL.
Szerintem a történet látszólagos hiányosságait és ellentmondásait még nem lehet felróni a sorozatnak, mivel még hátravan egy fél évad.
Majd ha vége lesz lehet azon mérgelődni ha valami nem stimmel. Még az is lehet hogy a végén minden a helyére kerül.
Egy krimi közepén sem mérgelődik senki hogy még nem ért semmit, mert tudja hogy az utolsó 5 percben mindent meg fognak magyarázni.
Szerintem nem lehet felróni a sorozatnak egy csomó olyan "hülyeséget" sem, ami a műfajából adódik, mivel nem keményvonalas sci-fi, ami egy realisztikus jövőt vázol fel, pláne nem dokumentumfilm, hanem dráma, ami történetesen az űrben játszódik, érint néhány sci-fi kérdést, de sosem fog "minden stimmelni" benne.
Mivel dráma, emberi konfiktusokról szól, minden ennek van alárendelve, a sci-fi elemek is.
Ezért van az, hogy pl. az orvostudomány a BSG-ben még csak nem is a mai színvonalon, hanem valahol egy 20 évvel ezelőtti tábori kórház színvonalán van. A doki is ennek megfelelően néz ki (rendelőben dohányzó doki ? - nagyonvicces).
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Már vagy 10 éve olvastam hogy a faszi effektíve levágta a kezét, de visszavarták neki.
(Mikrosebészet ? Az meg mi ? Ide azt a csontfűrészt, de gyorsan.)
Ezért van az hogy Starbuck és Apollo hősiesen irtja a Raidereket vadul rángatva a botkormányt, miközben még macsó megjegyzésekre is van idejük. Milyen kedves a Cylon-októl hogy az emberi pilótákhoz igazították a Raiderek paramétereit.
Pedig mindössze ismerniük kéne Starbuck reakcióidejét, meg hogy mennyi G-t bír ki élve, aztán úgy tervezni a gépeket hogy ezeknél 5x 10x 50x többet tudjanak - attól függően hogy 1 perc, 10s, vagy 0.1s macsóidőt szeretnének hagyni Starbuck-nak a köddé válásig.
Ide kapcsolódik az is amit korábban írtak, hogy a BSG-ben az a jó, hogy "realisztikus" benne a technika. Ennek igazából így nincs értelme, nem tudni hogy a jövőben milyen technika lesz realisztikus, 1000 évvel ezelőtt az autó sem lett volna "realisztikus", mert hiányolták volna előle az állatot.
Nem realisztikus, inkább ismert. Egy bazi nagy ágyút mindenki tud hová tenni, és ez is fokozza a drámai hatást.
Cameron mesélt hasonlóról az Aliens kapcsán: a filmben a hivatalnokok öltönyben, a munkások overálban nyomulnak. Valószínű hogy a távoli jövőben az öltözködés más lesz mint ma, de a mai ruhák miatt mindenki egyből tudta hová tenni a szereplőket (bürokrata, melós), amitől hatásosabb lett a film.
Szerintem ezek sokkal nagyobb problémák lennének mint hogy mivel lehet lelőni egy Centúriót, mégsem hibák, mert ezek kellenek a drámai helyzetekhez (mivel ez egy dráma), ezektől lesz jó a film.
Tényleg szeretne valaki egy "hibák nélküli" BSG-t?
Néhány reális jelenet:
- Starbuck bevágódik a Viper-be, startol és meghal.
- Az elnöknő rákos lesz, de adnak neki gyógyszert és meggyógyul.
- A flottára rátalálnak a Cylon-ok: RADIS kontakt...jé már meg is haltunk?
Baromi izgalmas sorozat lenne.