Először én is azt hittem, hogy akkor most Baltar gyökeresen megváltozott, végre ő is képvisel majd valamit ami mellett kiáll, egyéb. De korántsem.
Nemtudom láttad-e a kilencedik részt, mert eddig a nyolcadikról vitázunk. Na ott pontosan látszik, mikor megpróbálja megfűzni a Cylon katonát, hogy hát ő itt a rabszolga. Mondjuk egy robbanás véget vet a dolognak, de látszik, hogy Baltarban még mindig meg van a régi maga, és ez az megvilágosodott része nem teljes.
Ezért is olyan valóságos.
Visszatérve, szerintem az ucsó két pontot egybeérti a csávó, szóval tapasztalat, hogy mikor hoznak a rossz döntések halált és a jók mentenek életet, vagyis, hogy tudja, melyek azok a döntések, amelyeken emberéletek függnek és mik lehetnek a végkimenetelek. Eddig erősen kétlem, hogy Baltar annyira tapasztalt lenne ebben, mint egy volt CAG. Mégis, ott sokkal több döntés volt ami azt eredményezte, hogy valaki meghal, vagy megmenekül. Baltar fel se nagyon méri ezt, mi lehet a döntés hosszútávú kimenetele, ebben nincs akkora tapasztalata.
Dehát végül is mindegy miért, Lee az elnök. Baltar egyébként is elment Cylon-t hajkurászni.