• kBagyula #2762
    Ha felrobbantanak egy nukleáris töltetet akkor a robbanás epicentrumában a villanással egyidőben létrejön az EMP (elektromágneses impulzus) és baromi erős a sugárzás Alfa, Béta, Gamma részecskék és jön a lökéshullám ami gyakorlatilag levegő illetve por és szemét (mindez egy ezred mp alatt). A kezdeti alfa és a béta sugárzás a leggyilkosabb de aránylag könnyen elnyelődik a levegőben... stb akadályokban így távolabb már nem számottevő a hatása. A gamma a legtartósabb, szennyeződik vele az összes tereptárgy a robbanás epicentrumában. A lökéshullám után a keletkezett területen légüres/légritka tér alakul ki és a levegő kezd visszaáramolni az epicentrumba, magával ragadva a sokat emlegetett szemetet és port és kialakul a gombafelhő amely gyorsan 300-400km/órával emelkedik felfelé, a hőmérséklete kb. 25000 °C és gyorsan hűl lefelé. A robbanás gombafelhője - mint korábban írtam magával szív a földről elég sok szemetet, port ami erősen rádióaktív már és ez szép lassan kihullik amerre a szél elfújja a felhőt, de pl. az eső is segít sokat abban, hogy radioaktívvá tegyen mindent, talajt, tereptárgyakat.
    Katonaként vegyi-sugár felderítő voltam elég jó kiképzést kaptam ezekből a dolgokból, bár a tanultak már megkoptak kicsit 13 év távlatában így elnézést a pontatlanságért, de a lényeg nagyjából ez.

A filmre visszatérve a Gaius és a Six több 10 km-re lehettek a kérdéses robbanás epicentrumától. A kérdés az, hogy Caprica mellett lakott-e a jóember, mert oda egy 50 megatonnás bombát hajítottak a gépek, annak pedig szvsz 50-60 km távolságról is érezni a lökéshullámát.
    (A ruszkik anno egy hasonló teljesítményű H-bombát robbantottak valahol a tajgán, annak a lökéshullámától 85km-re is meghasaltak a szemlélők.)

Szóval ha látod a villanást nagy a valószínűsége, hogy jól be is sugárzódsz azonnal, ha közel vagy, de akkor már tök mindegy. Ha meszebb vagy akkor mákod van, legfeljebb egy fél kamion gyalul le amit a lökéshullám sodor magával. :)