6292
  • kBagyula #2762
    Ha felrobbantanak egy nukleáris töltetet akkor a robbanás epicentrumában a villanással egyidőben létrejön az EMP (elektromágneses impulzus) és baromi erős a sugárzás Alfa, Béta, Gamma részecskék és jön a lökéshullám ami gyakorlatilag levegő illetve por és szemét (mindez egy ezred mp alatt). A kezdeti alfa és a béta sugárzás a leggyilkosabb de aránylag könnyen elnyelődik a levegőben... stb akadályokban így távolabb már nem számottevő a hatása. A gamma a legtartósabb, szennyeződik vele az összes tereptárgy a robbanás epicentrumában. A lökéshullám után a keletkezett területen légüres/légritka tér alakul ki és a levegő kezd visszaáramolni az epicentrumba, magával ragadva a sokat emlegetett szemetet és port és kialakul a gombafelhő amely gyorsan 300-400km/órával emelkedik felfelé, a hőmérséklete kb. 25000 °C és gyorsan hűl lefelé. A robbanás gombafelhője - mint korábban írtam magával szív a földről elég sok szemetet, port ami erősen rádióaktív már és ez szép lassan kihullik amerre a szél elfújja a felhőt, de pl. az eső is segít sokat abban, hogy radioaktívvá tegyen mindent, talajt, tereptárgyakat.
    Katonaként vegyi-sugár felderítő voltam elég jó kiképzést kaptam ezekből a dolgokból, bár a tanultak már megkoptak kicsit 13 év távlatában így elnézést a pontatlanságért, de a lényeg nagyjából ez.

A filmre visszatérve a Gaius és a Six több 10 km-re lehettek a kérdéses robbanás epicentrumától. A kérdés az, hogy Caprica mellett lakott-e a jóember, mert oda egy 50 megatonnás bombát hajítottak a gépek, annak pedig szvsz 50-60 km távolságról is érezni a lökéshullámát.
    (A ruszkik anno egy hasonló teljesítményű H-bombát robbantottak valahol a tajgán, annak a lökéshullámától 85km-re is meghasaltak a szemlélők.)

Szóval ha látod a villanást nagy a valószínűsége, hogy jól be is sugárzódsz azonnal, ha közel vagy, de akkor már tök mindegy. Ha meszebb vagy akkor mákod van, legfeljebb egy fél kamion gyalul le amit a lökéshullám sodor magával. :)
  • PiszkosFred
    Én sem értek hozzá, de ahhoz képest a város nagy része szépen egyben maradt, sőt, egy rakás cylon is ott lopta a napot a város házainak tetején, pár nappal később, amikor tesztelték Helo "szerelmét". Az oké, hogy Helo adagolta magának az "ellenszert", de mi van akkor a cylonokkal? Nem hiszem, hogy 2-3 nap alatt eltűnik a sugárfelhő ;]

Majd egyszer egy "BSG rejtélyek" című könyvből kiderül, hogy mi is történt, addig tényleg csak tippelgetni lehet ;]
  • Seten

Nem vagyok egy atomtudós de úgy gondolom, hogy ha a robbanás lökéshulláma szétnyomja az ablaktáblákat akkor a sugárzás sem egy nap múlva fog odaérni. :)

• Mr Spock
    :) ez a Gaius túléli de Six meghal már szerintem örökre balladai homály marad
  • haxoror
    ?
    Gaiust elhozzák a raptorral aztán odaér a sugárfelhő és Six meghal. Ennyi.
  • Seten

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Six belehalt a sugárzásba de Gaius nem? :)

• kBagyula #2756
    Nem rég élesztették fel azt a six-et és "háborús hős lett", csak ott volt Ő és jól meghótt...
    (vagyis nekem nemrég, mert még csak most tolom az arcomba a második évadot)
  • PiszkosFred
    Kérdés az, hogy az a Six tényleg ott volt e a robbanás pillanatában, vagy ez már a Gaius fejében letező Six volt e. Mert a raptornál már "vizionál" (késő délután). Előtte viszont amikor "rajtakapta" Gaiust a csajjal, akkor a csaj is látta (ez volt reggel), akkor még fizikailag is ott volt. De aztán eltelt egy kis idő, lehetett csere is. Mert ha ott a robbanás után halt volna meg(dél körül), vagy a szilánkok szét vágják, akkor másképpen reagált volna Gaius, amikor később meglátta a raptornál. Még akkor is, ha direkt elmondta neki, hogy ő nem halhat meg. Szóval én azt mondom, hogy reggeli után a fizikailag jelenlevő Six eltűnt, és maradt a "vízió", a bomba idejére és utánra.
  • Cat #2754
    sixet szerintem simán szétvágta a berobbanó üvegtábla üvegszilánkjai és elvérzett
  • haxoror
    Gaius azért élte túl (mert ha jól emlékszem) ők nem közvetlen találatot kaptak hanem "csak" egy lökéshullámot, később amikor Gaiust felveszik a raptorra egy csomó egyéb ember is mászkál a környéken szal az a környék relatív megúszta, később persze a sugárzás megtette a magáét és gondolom Six is abba halt bele.
  • Seten

Mi az a "nejlon gránátvető" ?

• Kmarha
    A fenébe, Cat megelözött. :) Felesleges azon rágodni hogy miért a BSG-t vitték, és miért nem mehetett vele a Pegazus. Egyszerüen csak kellett a drámai hatás, hogy a nézővel beetessék hogy Adamának vége. Aztán mekorát üt, hogy megjelenik a BSP és megmenti a seggüket :D Semmi taktikai megfontolás nem volt ebben :D De jó dolog hogy ennyire beleélitek magatokat :D

No és most megyek és megnézem még párszor ezt a BSG-s légkörbe való ugrását. Nagyon ütös :)
  • Fenrir
    Én írtam és nekem nem tünt fel a végén Gaeta, akkor megnézem majd még1x :)
  • PiszkosFred
    Jaja. Habar en is csak akkor vettem eszre, amikor megneztem ezt a negy reszt ujbol.
  • Mr Spock
    Nem tudom már ki mondta, hogy Gaeta jól eltűnt a végére. Először én is azt hittem, de most megnéztem mégegyszer és a végén a Galacticca hangárjában, amikor Tigh ballag kifelé lehet látni Gaeta-t. Odahúzódik egy raptorhoz, hogy Tigh elférjen. Az első tiszt kérdését szerintem meg most könnyű megoldani, mert lehetett látni, hogy Tigh már nincs "katonai" állapotban. Szerintem már a szolgálatba sem fog visszatérni. Legalábbis egy jódarabig.
  • Mr Spock
    Tudom, hogy nem halt meg Gaius. Tudom. De azért érzitek ti is itt a problémát! A cylonok csöppet ellenállóbbak, mint az emberek, akkor Gaius, hogy élte túl, ha Six nem?

A másik meg: a másik Six, aki a felrobbantotta az atomot egy méterre ült tőle, és egy ezredmásodpercnél is kisebb idő alatt semmivé párolog a teste is, nincs miből letölteni tehát. Lehet akármilyen gyors is a letöltés! Ne feledjük a rádió hullámok meg minden max fénysebességgel halad. (el lehet képzelni tehát, hogy milyen közel kellett volna lennie a ressurection shipnek) Meg ha a köd miatt nem tudnak letöltődni, akkor most, hogy töltődtek le? Nem volt Resurrection ship a bolygó körül most sem.
  • Cat #2746
    [spoiler]megnéztem a negyediket, a sorozat alapvetően jó irányba tart. A Pegasus elvesztésében felesleges hadászati dolgokat keresni, egyszerűen az irók így döntöttek, gyengíteni akarták az emberek katonai erejét, növelni az elveszettség érzést, a "csak mi vagyunk, gyengék vagyunk, és ránk vadásznak" vonalat erősíti. Ha ott van két battlestar, akkor legalább 4 baseship kell a flotta megtámadására, szóval elég nagy erővel kell felvonulni (sok idő), ezalatt simán elugranak -> sebezhetetlenek. Lásd az első széria eleje (33 perc), mennyivel másabb lett volna ha nem egy, hanem két battlestar védi a polgári hajókat.

A Pegasus akárhány csillagot is semmisített meg, lényegtelen: az emberi faj még évszázadokig képtelen akárcsak egy darab legyártására is, a cylonok meg pár hónap alatt összedobnak egy tucatot -> bármilyen vesztsség az emberek számára sokkal károsabb, mint a cylonokéra. Erőforrásaik elméletileg kifogyhatatlanok, habár a 3masban volt egy olyasmi mondat, amikor a pap már 6-szor támadt fel miután a teheratónál otthagyták haldokolni, hogy "kibaszottul fájt", és hogy mért nem hagyják a fenébe az egészet, fogytában az erőforrásaik. Ez eléggé érthetetlen, valaki meg tudja magyarázni?

A felderítetlen cylonok számomra némileg illogikusak: a megszállás alatt bizton ki kellett volna derülnie, ha valamelyik nevesebb szereplő az. Egyszerűen az ott lévő soktucatnyi bőrös közül az egyik szolt volna neki, no meg a centuriok is másként kezelnék. A megszállás alatt biztosan sokszor katalógizálták, rendszerbe szedték őket, ki hova menjen, ki milyen ételt kapjon, stb., ilyenek alkalmával egy cylont nem hagytak volna a többi ember között.
  • zorden
    Ez nem teljesen vilagos nekem. Szerintem nem az atomrobbanas miatt nem lehetett letoltodes, hanem a nebula zavaro hatasa miatt, meg mert talan messze volt a cylon flotta. De ez nem biztos, nem emlekszem. Viszont ha mindenaron meg akartak volna akadalyozni az emberek tavozasat az a par piritos es skin-job bevallalhato aldozat lett volna - szerintem.
  • zorden
    Elszurtak, erre Baltar is ramutat, hiszen annyira folenyesek, annyira magabiztosak es arrogansak voltak, annyira hisznek az akarmilyen profeciakban, hogy elhittek, itt veluk semmi sem tortenhet, amit ok nem akarnak.
    Biztos, hogy lesz meg csavar a tortenetben, engem az is nagyon erdekelne, mi okozta a fordulatot, hogy letettek az emberek kiirtasarol - amit azert meg sok cylon most is szivesen megtenne, tehat a skin-job-ok nem egysegesek.
  • zorden
    Itt azert mas volt a helyzet. Akkor ket eros, teljes legenyseggel funkcionalo, moralisan jo allapotban levo legenyseg volt, mig most ez kicsit sem igy volt.

Meddig kell meg spoiler taget hasznalni? :-)
  • 0Fritz0
    Six meghalt, hiszen a Letöltve -című epizód pont a feltámadásával kezdődött.
    Mivel nem tudta, hogy Gaius életben van-e, ezért ha a kedves elnökünk valójában Cylon, akkor bizony magasabb szálakat mozgat, mint a 12 modell.
    Viszont ilyen harcias időkben a helyében egy mobil respawn-pontot cipelnék magammal még a budira is. ;D

De mind tudjuk: A forgatókönyvírók útjai kiszámíthatatlanok. :)
  • vg
    Nem halt meg Gaius, feljutott az elnőki gépre, vagy valamelyikre... amúgy valamelyik elöző prev videóban lehet látni, amikor Roslin fegyvert fog rá az elnöki gépben, és azt mondja, hogy nagyon várta már ezt a pillanatot. Vagy valami ilyesmi, ha jól emlexem.
  • Mr Spock
    Nah az még mind a mai napig nem tisztázott, ugyanis ha ő ott meghalt akkor Gaius hogy élte túl? Nem hiszem hogy azért mert Six ráfeküdt.
  • 0Fritz0
    Ez még nem derült ki.
    Kíváncsi lennék, hogy melyik kenyérpirító húzott magára először bőrt.
  • haxoror
    Ja közben eszembejutott egy kérdés és nem emlékszem hogy a sorozatban erről szó lett volna, ki vagy mi tervezte a basestarokat, az emberi modelleket illetve az egész resurrection rendszert?
  • haxoror
    :D
  • 0Fritz0
    Vagy csak kimennek a tömegbe egy "Utálom a niggereket!" táblával.
    5 perc még sok is lenne... :D
  • 0Fritz0
    Arra gondolsz, amikor az egyik Six felrobbantotta a flotta néhány hajóját?
    Mert ő csak a bolygót körülvevő felhő és a nagy távolság miatt nem tudott letöltődni.
    A sorozat legelső részében a mi kis Six-ünk is egy atomrobbanás lökéshullámában halt meg, oszt mégis mind a mai napig boldogit minket. :)
    A mostani utolsó részben Xéna is belehalt volna, ha alaposabban megnézi az atomvillanást, de egyáltalán nem meghalni ment oda, mivel akkor már a gyerek megtalálása éltette.
    Uff
  • haxoror
    Kapnak egy üzenetet rádión vagy akár hangosbemondón hogy 5 perc múlva jön az atom, minden cylonnál van fegyver vagy ha nincs akkor leugrik vhonnan szal csak simán öngyilkosok lesznek és ennyi :)
  • Mr Spock
    Hopp! Elgépeltem a spoilert! :S
  • Mr Spock
    [spolier]
    Az, hogy nem dobtak atomot a felszínre teljesen logikus! Cylonok voltak lent! És nem, nem támadtak volna fel, mert atomnál mint tudjuk már a 2. évad záró része után nincs idő a letöltésre! A battlestarokat meg lehet, hogy támadták atommal, láttuk már, hogy kibírják![/spoiler]
  • haxoror
    Ja azt a fickót én is figyeltem, van még pár ismeretlen modell és szerintem még lesz egy bazi nagy kavarás ezügyben, vmi szupermodell ami a háttérben irányít.

Eleve a New-Capricai szöktetés nem az emberek sikere hanem a cylonok kudarca volt szvsz, sőt szerintem DIREKT hagyták meglépni az embereket mert ismerjük be NAGYON elszúrták a bolygó védelmét. Osztom Fritz véleményét hogy a cylon flotta SOKKAL nagyobb mint ahogy itt páran képzelik hiszen az emberek a háború után nem üldözték a cylonokat így azokat semmi sem sürgette hogy egy akármekkora flottát megépíthessenek (amihez ugye legénység nem is kell csak gyárak amik éjjel-nappal dolgozhatnak és így nagyságrendekkel többet termelhetnek) és az elsődleges támadás utáni B-terv sztem egy elsöprő basestar támadás lett volna ha a védelem kijátszásos módszer vmiért befuccsol.

Ez a 2+2 basestar egy vicc, sztem csak látszat ellenállás volt és Xena hiába nyomult atomot robbantani mert az nem is volt a felszínen, megint a háttérben kavaró szuper-cylonra tippelek, esetleg a Földet akarja így megtalálni hogy majd követi az embereket, vagy csak játszik mint egy macska az egérrel és tanul belőle vagy mittudomén :D
  • [NST]Cifu
    [spoiler]Én csak azt mondom, hogy az emberiség maradékát védeni kell egy BS-nek, és ezért megbontani a flottát kétfelé marhaság. Ha már kockáztatnak, akkor tegyék. Emlékezzünk: egyszer már végrehajtott a két BS egy támadást a Cylonok ellen. Ezzel az érvel annak se volt sok értelme (pláne ha az öreg tényleg csak két Baseshippel számolt ez esetben, hiszen a BSP és a BSG számára két Baseship nem ellenfél).
  • zorden
    mara az utolso: a bortonbol menekulesnel van egy urge, akit egesz sokaig mutatnak (mellette futnak el Karaval). vajon cylon vagy csak veletlenul alldogalt a kamera elott? paranoia rulez ;-)))))
  • zorden
    Az is erdekes lesz, hogy mi lesz az NCP tagjaival... elkezdenek vajh nyomozni, hogy kik voltak aaz egyuttmukodok? Ah, ujra foglalkoztat a sorozat es nem is kicsit!
  • zorden

Szerintetek Ellen tudta mi van a poharban? Nekem olyan erzesem van, hogy igen.
  • zorden
    Igazabol buta vagyok a katonai dolgokhoz, csak egy ket hozzafuzni valom lenne. Az, hogy az Oreg nem ket Battlestart vitt toketeletesen megertem, hiszen az emberi faj fennmaradasa illetve kiirtasa a tet, es o nem isten, hogy ezt a kockazatot valalhassa, gyakorlatilag dontson az emberi fajrol. Biztos, hogy szamolt elore nem lathato esemenyekkel, ilyennel mindig szokas, ezert sem kockaztathatta meg a BSP-vel kozos tamadast. A felszabaditasi akcio a meglepetesen, a gyorsasagon es a megtevesztesen mult. Sajnos az elore nem lathato esemeny a plusz het Basestar megjelenese kicsit osszekuszalta a dolgokat. Lee dontese, hogy utanamegy, utkozopalyara teszi a BSP-t ezaltal megmenti a BSG-t erzelmi dontes volt, es habar jol sult el, nem szabadott volna meglepnie. A BSG-nek nem volt veszforgatokonyve, csak egyfelekepp vegzodhetett a kuldetes-e, a BSP egesz jo menekulesi tervvel erkezett a csataba. A cylonokat nem ertem, mert robotok, tehat elvileg egy program szerint cselekednek, igy reszukrol a BSG elpusztitasa lett volna logikus es utana a BSP megtamadasa. Sot, ha mar logikat, erzelmek nelkuli logikat keresunk, akkor a tamadas elso jelere fenyegeto uzenet a BSG-nek, miszerint ha tovabb jon, atomot robbantanak a felszinen. Ha jon, bumm, es vege a sorozatnak :-)
    Meg egy reakcio aa regebben otthagyott hajokkal. Akkor meg ugy hagytak ott a sublightos hajokat, hogy keszultek a visszavagasra, nem tudtak, hogy nincs mar emberiseg, csak akik a hajon vannak. Most mas volt a szitu.
  • [NST]Cifu
    [spoiler]Nem vitatom, hogy az én álláspontom szélsőséges ezen esetben, de taktikailag az eféle szélsőséges helyzetekre általában a szélsőséges kockázattal járó megoldások a leghatékonyabbak. A Midway-i példát azért hoztam fel, mert az is hasonló fordulópont volt. Sok szerencse is kellett hozzá, nem vitás, de ha veszít az US NAVY a tengeren, akkor az a Csendes-óceáni harcoknak gyakorlatilag jó időre végetvetett volna. Hasonlóan kockázatos volt tehát Nimitz tengernagy döntése is, hiszen egy lapra tett fel mindent. Ha csak egy-két hordozót küld el, akkor valószinüleg másképpen alakult volna a csata kimenetele.

A szlusszpoén amúgy az, hogy ha belegondolsz, az adott helyzetben a Cylonok követték el a másik nagy taktikai hibát. Nem biztos, hogy a BSP-vel kellett volna foglalkozniuk, hanem a BSG végső elpusztítását befejezniük.

Nem láttam, hogy nukleáris tölteteket vettettek volna be a Cylonok (a pilotban ezt tették). Egyszerűen és hatékonyan letörhették volna vele az emberiség végső reményeit. :)

Persze ez már szigorúan fikcionális dolog egy túlzottan a realitásokhoz kötődő embertől. ^^
  • PiszkosFred

Hozzatok kepest a katonai tudasom egyenlo a nullaval (meg rtsben is midnig hulyerever az easy campaign ;]), ezert en mint laikus beszelek. En ugy lattam, hogy az Oreg a meglepetes erejeben bizik, es abban, hogy egy villamakcio soran, a meglepetest kihasznalva villamgyorsan kereket oldanak. A harc csak addig tartott volna, amig feltartja az esetleges arra koszalo BSokat, amig a flotta felszall es elugrik. Ez jo is lett volna, ha mondjuk nem 4, hanem csak 2 BS jarorozik a kornyeken.

II VHhoz nem ertek, de picit eros a hasonlat ;] Mert lehet hogy a japok eljutni amerikaig, de Midwaynel nem az emberi faj lete volt a tet, hanem "csak" egy orszag. Ha ott elbuknak az amcsik, meg midnig lett volna lehetoseg javitani, akar a szarazfoldon, akar a szovetsegesek segitsegevel. Nagy lett volna a kar, es sok az aldozat, de nincs game over. Ha a ket BS elpusztul a mentoakcio soran, akkor Zarek Berettaja, vagy az egyeb kezifegyverekkel sokra nem mennek a cylonok ellen... ;]

De mint modntam, en mint laikus latom igy. Lehet hogy tevesen, sot... ;]
  • nyikolaj
    áááá bocs, spoiler lemaradt