[spoiler]Nem vitatom, hogy az én álláspontom szélsőséges ezen esetben, de taktikailag az eféle szélsőséges helyzetekre általában a szélsőséges kockázattal járó megoldások a leghatékonyabbak. A Midway-i példát azért hoztam fel, mert az is hasonló fordulópont volt. Sok szerencse is kellett hozzá, nem vitás, de ha veszít az US NAVY a tengeren, akkor az a Csendes-óceáni harcoknak gyakorlatilag jó időre végetvetett volna. Hasonlóan kockázatos volt tehát Nimitz tengernagy döntése is, hiszen egy lapra tett fel mindent. Ha csak egy-két hordozót küld el, akkor valószinüleg másképpen alakult volna a csata kimenetele.
A szlusszpoén amúgy az, hogy ha belegondolsz, az adott helyzetben a Cylonok követték el a másik nagy taktikai hibát. Nem biztos, hogy a BSP-vel kellett volna foglalkozniuk, hanem a BSG végső elpusztítását befejezniük.
Nem láttam, hogy nukleáris tölteteket vettettek volna be a Cylonok (a pilotban ezt tették). Egyszerűen és hatékonyan letörhették volna vele az emberiség végső reményeit. :)
Persze ez már szigorúan fikcionális dolog egy túlzottan a realitásokhoz kötődő embertől. ^^