-
Ez megint technikai kérdés, a mai vadászgépeken is a hossztengelyre asszimetrikusan vannak a legtöbb esetben beépítve a tűzfegyverek, és a fedélzeti elektronika egész egyszerűen az oldalkormányal kiegyensúlyozza a keletkező reakcióerőt. Innen csak egy lépés az, hogy a torony ismert pozicionálása alapján a számítógép előre kiszámolja, hogy mely kormányhajtóműveket és milyen mértékben kell begyújtani, hogy a keletkező reakcióerők legalábbis nagy részét semlegesítse.
Egy valamit ne felejts el, itt a légkörben egyszerű a lövések visszaható erejét kiegyensúlyozni (nagy részét elnyeli a grav, lendület és a légellenállás együttese), az űrben ez jelentősen nehezebb, meg a nagy távolság és maxi pusztítóerő miatt vagy extranagy lövedéket kell alkalmazni (esetleg extragyors), vagy robbanótöltetet beletenni (amitől megint csak nehezebb lesz)
Ez a veszély valóban fentáll, de ha már itt tartunk, az űrcsaták után ígyis-úgyis rengeteg űrszemét marad, tehát erős kétségeim vannak, hogy ilyen indokok komoly szerepet játszhatnak adott esetben. :)
Egy csata után maradt űrszemét nem egy lövedék sebességével halad (mert mondjuk a lövedék min 5x gyorsabb kell hogy lenyen, mint a vadászok max sebessége), és mivel nem veszít a lövedék sebességéből, ezért lényegében a kilövést követően (bizony akár többezer év múlva is, pláne ha a nyílt űrben volt a csata) bármely jármű véletlen elékerülve elszenvedné az elpusztítandó járműre mérendő teljes (!) csapást
Egy eltévedt lézersugár mennyivel egészségesebb amúgy?
A lézernek mindenképpen van egy széttartása, ami miatt gyengül, majd "megszűnik" a sugár (pusztító ereje), szóval sztem még csak 1 naprendszert sem lenne képes a legfejlettebb sem elhagyni úgy, hogy ereje ne csökkenne min. a 10%-ára
Plusz hozzátenném, hogy a több ezer év nem túl valószinű, elöbb-utóbb valamelyik bolygó vagy hold vonzáskörzetébe kerülnek, ha van légköre, akkor abban elég, ha nincs, akkor beépül a hold/bolygó anyagába.
Annyira azért nincs sok anyag az univerzumban, hogy ezt valószínűsíteni lehetne. Egy nyíltűri csata (igencsak félnyseb alatti) lövedékeinek évezredek kellenek a naprendszerek között (és ha épp nem a szomszéd naprendszer felé lettek küldve, akkor évmillió, milliárdok, vagy épp szépen kirepül a galaxisunkból, és mivel galaxisok között iszonyat nagy a távolság, ezért emberi aggyal felfogható időn belül nem találkozik semmi szilárddal, vagy égitesttel)
A lényeg, hogy akár egy (messze jövőbeli) kereskedelni útvonal (űrállomás, űrdokk) felé is repülhetnek ezek a láthatatlan, kivédhetetlen és halálos lövedékek
Várjuk ki a végét, nem tenném rá a tízkopejkásom, hogy ő lesz a Pegasus kapitánya ... Adama ... kit ültet a Pegasus kapitányi székébe. Én egy komoly fordulatra számítok e téren.
Igen, ez már nekem is megfordult a fejemben. De mégis kit ültethetne a Pegasus kapitányi székébe?
Az illető csakis a Galactica-ról mehet, mert csak a saját embereiben bízhat meg, szóval:
- Apollo: túl fiatal, meg hát a fia szóval nem néznék jó szemmel
- Sturbuck: túl fiatal, bár mivel nő ezért esetleg elfogadnák kapitánynak
- Zarek: a bicskáját sem bízná rá (jogosan), nemhogy egy hadihajót
- Tigh: az egyik esélyes, bár láttuk hogy tényleg csak másodhegedűsnek jó
- Gaeta: a másik aki szerintem esélyes lehet
- Baltar: hál isten nem katona (meghát elnökhelyettes), szóval 0 esély
- Tyrol: hát, szerelőből kapitány egy kicsit nagy ugrás lenne, meg utálják is egy kissé odaát :)
Amúgy kaotikus jó már csak azért sem lehetne, mert a katonaságnál szokásos fegyelem nem a kaotikusoknak álló dolog. :)
Attúl még lehet valakinek belülről kaotikus a jelleme, hogy kifelé a fegyelem látszatát sugározza :)
A kaotikus szerintem is találó Fisk-re, de előző rész felveti, hogy jó, vagy rossz (kaotikus - élet jellemű sztem)