• Cat #178
    A japán jegybank enyhe likviditás szűkítéssel reagált a pénzügyi szektor javuló helyzetére

    A japán jegybank tekintettel a gazdasági helyzet javulására az elkövetkező időkben - még ha csak átmenetileg is - kevesebb likviditással látja el az ország pénzügyi rendszerét. A Bank of Japan (BoJ) kétnapos ülését követő várakozásoknak megfelelő bejelentését azonban nem tekintik a szélsőségesen engedékeny pénzpolitika közelgő végére utaló jelzésnek.

    Mind Fukui Toshihiko jegybanki elnök, mind pedig a kormány kihangsúlyozta, hogy a gazdaságnak tartós növekedési jeleket kell mutatnia, mielőtt sor kerülhetne a pénzpolitikai gyeplő beljebb vonására. Erre a jegybankelnök szerint legkorábban a 2006 áprilisában kezdődő következő pénzügyi évben kerülhet csak sor. Az azonnali pénzpolitikai lazítást mereven ellenző Tanigaki Sadakazu pénzügyminiszter szavaival: "a jegybank álláspontja nem változik. A mostani lépés pusztán technikai jellegű volt." A pénzügyi szektorban sem várnak 2006 vége előtt kamatemelést. Különösen nem várnak tőle semmi olyan lépést, amire nem készíti fel a piacot. 2000 augusztusában - átmenetileg - szigorított zéró-kamatláb politikáján és ezzel recesszióba taszította a japán gazdaságot főként a technológia részvények árfolyamának összeomlásával. Akkoriban félrevezető magatartást vetettek a jegybank szemére.

    A japán jegybank irányadó kamatát, a banki repo rátát évek óta gyakorlatilag nullán tartja. Mivel az ország pénzintézetei a be nem hajtható hitelek terhe alatt fulladoznak, a jegybank idestova négy éve likviditás többlettel segíti felpumpálni mérlegeiket. A stratégia kifizetődőnek tűnik: leírhatóvá válik a fizetésképtelenné vált cégek adóssága, érezhetően javult a bankok pénzügyi helyzete és az idei első negyedévben lendületet vett a gazdasági teljesítmény. Ezzel párhuzamosan pedig csökkent a bankok likviditási támogatás iránti igénye is.