Kik lesznek idén a Szigeten?
  • artschi
    #77
    Punk és hip-hop a Szigeten - (2005.05.02) -

    A napokban ismét több előadó jelezte, hogy augusztus 10-17. között a nemzetközi kultúrkemping fellépője lesz. A korábban közzétett nevek mellett itt lesz az amerikai hiphop szcéna egyik üstökösének számító The Game, a szintén a tengerentúlról, izgalmas punkos pozenével érkező Good Charlotte, a hiphopos-dancehallos-raggás Sean Paul és a klasszikus punk-színtér jelese, a Toy Dolls valamint a metál felhozatalt mégjobban erősítendő, a finn Sentenced. Üröm az örömben, hogy Marianne Faithfull időközben lemondta tervezett koncertjét.

    Az amerikai Good Charlotte felettébb érdekes jelenség, s mint ilyen, igen csak figyelemre méltó. Egyike azoknak az amerikai bandáknak, melyek nagy sikerre kalibrált tini-punk zenekarként indultak az elmúlt néhány évben, ugyanakkor - legutóbbi albuma tanúsága szerint - több mint egy egyszerű, egydimenziós, zajos punkzenekar, hiszen dalról-dalra képes különféle árnyalatokat felmutatni és feszes, de izgalmas punkos popzenével izgalomban tartani a hallgatóságot. A zenekar már tulajdonképpen 1996-ban megalakult, de debütáló albuma jó pár "klubozós-koncertezős" év után 2000-ben jelentette meg cím nélküli debütáló albumát, melyet 2002-ben követett a nagy áttörést elhozó, nemzedéki slágerekkel teli Young and The Hopeless című nagylemez. Végül - s hogy egyben vissza is kanyarodjuk a szöveg elejére - 2004-ben került a boltokba a Good Charlotte a vártnál sokszínűbb, izgalmas világáról és megkérdőjelezhetetlen tehetségéről tanúskodó The Chronicles Of Life and Death című aktuális album.

    Ha valaki, hát a jamaikai-amerikai Sean Paul biztosan megtáncoltatja majd a nyári melegben a Sziget nagyszínpada előtt összegyűlt tömeget. A táncba hívó hiphopos-dancehallos-raggás stílusával laza csipőmozgásra és folyamatos koktélvásárlásra ingerlő sztár 1973-ban született, - ősei között találhatunk portugált, kínait és jamaikait - Jamaikában nőtt fel és 1996-ban itt adta ki első kislemezeit. Az amerikai közönséget a '90-es évek végén hódította meg - először a Hype Williams-féle film, a Belly Here Comes The Boom című betétdalával, majd az amerikai kislemezlista első tíz helyezettje közé furakodó Hot Gal Today című slágerrel. Debütáló albuma 2000-ben került a boltokba Stage One címmel, majd két év múlva jött az igazi nagy Sean Paul-sikerlemez, a már az egész világ által ismert és elismert csupasláger Dutty Rock. Sean Paul zenéje jóféle hibrid: hiphopos és reggae-s, laza és feszes, csont-nélkül-slágeres és szellemes, csajozós, pasizós, bambulós, lazulós - igazi üde színfolt az idei Szigetre.

    The Game az amerikai hiphop-játszma egyik legújabb és egyik legsikeresebb dumagépe, a jelenlegi szcéna egyik üstököse. A Jaycon Taylor néven anyakönyvezett Los Angeles-i születésű repper első nagylemezét 2004-ben hozta ki Untold Story címmel, ám igazi áttörését a Dr Dre-féle Aftermath kiadó által gondozott The Documentary című, a nagyközönség számára kvázi-debütáló albuma hozta el - a lemezen, melyen olyan nagyágyúk működtek közre, mint Dr. Dre, 50 Cent vagy Nate Dogg, azonnal a slágerlisták felsőbb régióiba száguldott, Amerikában listavezető lett, és hónapokon belül milliók fogytak belőle. The Game zsánere és egyáltalán, egész habitusa az amerikai hiphop-színtér hagyományaival ellentétben vállaltan mentes a "nyugati part-keleti part" megosztottságtól, stílusára egyszerre hatott az N.W.A, Snoop Dogg és Dr. Dre, Notorious B.I.G, 2Pac és Jay Z, mégis az utóbbi időkben 50 Cent és The Game konfliktusáról beszél a popsajtó, miszerint a 50 Cent-lemezen is közreműködő The Game azt nyilatkozta, hogy szívesen dolgozna együtt Nas-zel, akit 50 Cent köztudottan nem szível, és ezt rap-rímek formájába is öntötte már.

    A Toy Dolls a klasszikus punk-periódus utáni időszak egyik legismertebb, legnépszerűbb zenekara; afféle újklasszikus punkbanda. Az angol (közelebbről: sunderlandi) zenekar 1979-ben alakult, debütáló kislemezét több tagcsere után 1980-ban jelentette meg, melyet 1983-ban követte a Dig That Groove Baby című bemutatkozó album. A punkosan dallamos, vidám, ironikus és játékos - mondjuk így: happy-punk - zenei világáról elhíresült csapat intenzív sörözésre és táncra ingerlő kiváló koncertzenekar. A ToyDolls idén új lemezt jelentet meg meglehetősen szarkasztikus címmel - Our Last Album?

    Sentenced (FIN) - A finn-magyar barátságot ezúttal egy olyan zenekar erősíti a Sziget 2005 Hammerworld színpadán, amely a kilencvenes évek elején szinte elsőként robbantott a nemzetközi metalszíntéren, és népszerűségével az utána jövő finn csapatokat is katapultálta egy magasabb szintre, tette ismertté a finn metalt. A sok változást megélt zenekar a black metaltól a brit heavy metalig minden hatást magába szippantott és idén, és bár baljós című Funeral Album azt szimbolizálja, hogy ez a zenekar utolsó lemeze és turnéja, mégis bebizonyosodott, hogy még mindig ők a legsúlyosabb figurák az ezer tó országán innen és túl. Utoljára a Szigeten, kihagyhatatlan.

    www.diaksziget.com